Десятки сіл та міст отримають однакові назви: влада дала список, які населені пункти перейменують

В Україні десятки сіл та міст треба перейменувати
Український інститут національної пам’яті склав перелік населених пунктів, які містять радянську символіку та мають бути перейменовані. І хоча в ньому чимало сіл та міст з однаковою назвою, але це не остаточний список, повідомляється на сайті uinp.gov.ua.

Зокрема, до переліку поки що не вносили населені пункти, що перебувають на тимчасово окупованій території України.

Тому цей список, як очікується, доповнюватиметься. Опублікувавши його, Український інститут нацпам’яті поставив собі за мету сприяти громадам та органам місцевого самоврядування звернути увагу на ті назви населених пунктів, які містять російську імперську символіку згідно із законом України.

Протягом наступних шести місяців до 27 січня 2024 року місцева влада має подати до Верховної Ради свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування.

Закон виключає символи російської імперської політики в топонімах на честь:

Осіб, які були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях;
Подій, пов’язаних із втіленням російської імперської політики;
Назв російських місць та інших географічно, історичних та культурних російських об’єктів.
При цьому законом України передбачено і винятки:

Топоніми на честь особистостей, які обіймали керівні посади в російських державних організаціях від Московського царства до сучасної рф й при цьому захищали політичні, економічні, культурні права українського народу;
Топоніми на честь назв російських міст та інших географічних, історичних чи культурних об’єктів рф, якщо вони пов’язані із захистом прав та розвитком українського народу або з культурою поневолених народів росії.
Наприклад, не всі Миколаївки та Катеринівки варто перейменувати, якщо вони не пов’язані з російськими царями, і це історично підтверджено.

Повний перелік населених пунктів, які потрібно перейменувати, можна вивчити на вебсайті у форматі документа.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.