Кого позбавлять субсидій: чому не потрібно дурити ПФУ і в якому разі доведеться повернути гроші

Кого позбавлять субсидій: чому не потрібно дурити ПФУ і в якому разі доведеться повернути гроші

Незважаючи на те, що кількість претендентів на отримання субсидій в Україні постійно збільшується, одержувачів субсидій стає менше. У Пенсійному фонді прокоментували ситуацію і розповіли, з яких причин найчастіше відмовляють у допомозі або ініціюють її припинення.

Потрібно зазначити, що у 2023 році почали проводити нові, більш жорсткі перевірки субсидіантів. У результаті було встановлено, що близько 10% одержувачів субсидій насправді права на допомогу не мають.

З яких причин можна позбутися субсидії
У Пенсійному фонді виділили чотири основні чинники, які стають причиною відмови в допомозі.

Смерть субсидіанта
У разі смерті одержувача субсидії, виплати припиняються. Родичі померлого обов’язково повинні надати в ПФУ довідку про смерть, на підставі якої і буде припинено нарахування субсидії. У разі ненадання документа вчасно, всі отримані після смерті субсидіанта кошти потрібно буде повернути.

Зміна місця проживання

Субсидія призначена для допомоги тим, хто проживає на конкретній житлоплощі. Якщо змінюється місце проживання, про це потрібно повідомити ПФУ. Важливо знати, що субсидію нараховують не тільки власникам житла, а й зареєстрованим орендарям. Для внутрішньо переміщених осіб надання договору оренди не є обов’язковим.

Приховування реального доходу
У ПФУ зазначають, що це одна з найпоширеніших причин припинення виплати субсидії. Нагадаємо, допомога надається особам, у яких витрати на оплату комуналки перевищують 15% від усього доходу сім’ї. Якщо людина купує дорогі речі та техніку, квартири та машини, має депозит сумою понад 50 тисяч гривень – на субсидію вона права не має.

Борги за комуналку
Ще одна поширена причина – борги. Несвоєчасна оплата комунальних послуг призводить до внесення до реєстру боржників. Борг не нараховують, якщо надати довідку про те, що затримка відбувається з об’єктивних причин. Наприклад, можна надати довідку з місця роботи про те, що зарплата була виплачена із затримкою.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.