У серпні військовим радикально змінять виплати: скільки отримають наші захисники

У серпні українським військовим змінять виплати
Усі мобілізовані в Україні, визнані військовозобов’язаними та ті, що поповнили лави Збройних сил України (ЗСУ) або інших військових формувань набувають статусу військовослужбовців і розмір їхньої зарплати залежить від низки факторів. Юрист Анастасія Силецька в інтерв’ю “Фактам” поділилася деталями.

Якщо мобілізований працював і був призваний захищати Батьківщину, за ним має залишитися посада за місцем роботи.

При цьому з роботодавця знімається обов’язок нараховувати зарплату. Також юрист нагадала про ухвалений Закон України, яким вносяться зміни до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин від 01.07.2022 р. № 2352.

Згідно з документом, зарплати змінять для:

Працівників, яких призвали на строкову службу;
На військову службу по призову осіб офіцерського складу;
Військову службу на призов під час мобілізації на особливий період;
Прийнятих осіб на військову службу за контрактом шляхом укладання нового контракту на проходження служби під час дії особливого періоду строком до його закінчення або до дня фактичного звільнення.
Юрист зазначила, що виняток становлять добровольці з територіальної оборони. Поки що для них ці правила не діють.

Силецька зазначила, що хоча згідно із законом за перерахованими вище працівниками зберігається лише посада, роботодавці за власним бажанням можуть продовжувати виплачувати їм зарплату.

Зокрема, виплати можуть бути такими:

Військові за вислугу років від 20 до 100 тис. грн. Точна сума визначається відповідно до стажу, звання і заслуг перед Батьківщиною;
Керівний склад та інструктори від 15 до 30 тис. грн;
Допомога строковикам у розмірі 6000 грн.;
Доплата для курсантів ВНЗ за умови, що до зарахування на навчання, учень не проходив військову службу у розмірі 2350 грн.
Додаткові надбавки до грошового забезпечення військовим у розмірі 100 тис. грн. сплачують тим, хто бере участь в активних бойових діях.

Військові, які виконують бойові завдання у складі військового органу управління, додатково отримують 50 тис. грн. Невеликій категорії військовослужбовців виплачують додатково по 30 тис. грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.