Курс долара у серпні: до чого готуватись українцям і чи є приводи для паніки

Курс долара у серпні: до чого готуватись українцям і чи є приводи для паніки

Банки визначились із курсом долара на серпень 2023 року.

Усі українці розуміють, що поки що складно передбачити, що буде з доларом в Україні після війни. Ще б пак, якщо Україна війну з Росією виграє, то економіка активно розвиватиметься і гривня може зміцнитися до долара. Ну а поки що, нагадаємо, середній річний курс на 2023 рік у бюджеті України закладено на рівні 42,2 грн/дол, а до кінця 2023 року очікується долар і взагалі по 45,8 грн. Короткостроковий курс на серпень 2023 дав начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий.

За словами фінансового експерта, у серпні 2023 року ситуація на валютному ринку України буде стабільною та спокійною, мало чим відрізняючись від липневої. Очікується, що готівковий курс долара протягом усього цього місяця становитиме 37-38 грн.

Про це пише Обозреватель.

“За всіма ознаками ринок перебуватиме в досить інертному стані: до вересня глобальні зміни навряд чи можливі. Водночас ринок готується до вересневих змін, які можуть суттєво вплинути не лише на курс валют, а й позначитися на розвитку банківських продуктів”, – зазначив банкір.

Справа в тому, пояснив він, що серпень стане “підготовчим” місяцем для подальшої реалізації стратегії НБУ щодо лібералізації валютного ринку. Зокрема, наразі йдеться про повернення до:

інфляційного таргетування;
плаваючий курс валют.

“Тобто вже восени – у вересні/початку жовтня – цілком можливо суттєва подія на ринку: повернення до єдиного курсу валют”, – наголосив Лісовий.

Втім, визнав він, передбачити всі чинники, які тією чи іншою мірою можуть вплинути на готівковий валютний ринок, неможливо. Адже головними опосередкованими елементами, від яких може залежати валютний ринок, є:

ситуація на фронті;
“поведінка” Росії.

“Всі чудово розуміють, що будь-які терористичні акти можуть тиснути на суспільство, викликаючи різні емоції та актуалізувати різні поведінкові моделі. Проте можна стверджувати, що регулятор дуже ретельно вивчає ситуацію і має певний запас інструментарію для стримування небажаного ажіотажу чи паніки”, – резюмував Лісовий.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.