В УПЦ Московского патріархату визначилися з датою святкування Різдва

Днями президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо перенесення дати святкування Різдва на 25 грудня. В Українській православні церкві Московського патріархату відреагували на новий закон і також визначилися з датою, коли відзначатимуть Різдво Христове.

В УПЦ Московского патріархату визначилися з датою святкування Різдва – today.ua
Про це стало відомо з коментаря, який дав одному з українських ЗМІ представник УПЦ МП отець Олександр (Клименко).

Незважаючи на великі протиріччя в Україні між двома православними патріархатами – Київським та Московським, донедавна календар релігійних свят в обох конфесій був однаковим. Їх відзначали за григоріанським календарем. Отже, дати святкування Різдва, а також інших неперехідних свят у православної громади України не співпадали із датами, за якими відзначали ці свята в інших конфесіях. Власне, переважна більшість світу давно відзначає Різдво за юліанським календарем – 25 грудня.

Отож, аби не відставати від більшості, ПЦУ (Православна церква України) вирішила з 1 вересня 2023 року перейти на юліанський календар. А незабаром до перенесення святкового дня долучилась і мирська влада, призначивши день народження Христа офіційно на 25 грудня.

Однак в УПЦ Московського патріархату вирішили, що святкуватимуть Різдво, як і раніше, 7 січня. За словами отця Олександра, для парафіян, що відвідують храми Московського патріархату, нічого не зміниться. Вони відзначатимуть народження Спасителя у звичний день. Просто він не буде державним святом, але для їхньої церкви саме цей день залишатиметься святковим, зауважив священик.

До речі, за новим календарем ПЦУ тепер відзначатиме деякі релігійні свята у такі дати:

Різдво – 25 грудня замість 7 січня;
День Святого Миколая – 6 грудня замість 19 грудня;
Водохреще – 6 січня замість 18 січня.
Водночас, Великдень та інші перехідні свята віряни, що ходять до ПЦУ, відзначатимуть за старими правилами.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.