Клименко розкрив, що може бути, якщо Україна залишиться без “зернової угоди”

Український морський експорт проходить саме через порти Одеської області і він займав приблизно третину всього зернового експорту.

В інтервʼю Главреду головний редактор сайту BlackSeaNews, керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко розповів, які наслідки для України може мати відсутність цієї угоди, якщо дійсно Росія вирішить її не продовжувати.

“У нас завжди морський експорт саме через порти Одеської області і він займав приблизно третину всього зернового експорту. Тобто так, буде продовжуватись транзит (підкреслюю) через країни Європейського Союзу до їхніх портів. Зокрема, нещодавно Хорватія заявила про готовність надати для цього свої порти. Будуть продовжуватися прохід через Дунай, перевалка через порт Констанца, але це буде дорожче. Я впевнений, що вже зараз по цьому плану “Б” українські урядовці, і Міністерство аграрної політики, і Міністерство інфраструктури, і Офіс президента ведуть розмови”, – пояснив Клименко.

Він додав, що буде гірше, будуть економічні втрати, але в цілому зерновий експорт збережеться. Бо світовий ринок потребує українського зерна, тому будуть знайдені більш дорогі, більш невигідні Україні, але будуть знайдені якісь рішення.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.