Обмін доларів: з’явився повний перелік дефектів, з якими гроші точно не прийматимуть

Нацбанк нарешті остаточно розтлумачив, з якими купюрами обмін доларів за номінальною вартістю неможливий. А якщо їх десь і візьмуть на обмін, то лише за операцією інкасо – зі зниженням номінальної вартості.

Обмін доларів: з’явився повний перелік дефектів, з якими гроші точно не прийматимуть – today.ua
В Україні останнім часом обмін доларів переріс рамки приватних конфліктів громадян з обмінними пунктами, а вийшов на рівень загальнонаціональної проблеми. Обмінники масово відмовляють українцям у прийомі доларів за номінальною вартістю, виставляючи їм комісійний збір за обмін “не такої” валюти. Причому нерідко в розряд бракованих потрапляють абсолютно не зношені купюри старого зразка – випущені до 1994 року.

Нацбанк нарешті вніс ясність у це питання. Отже, обмінники не зобов’язані брати все, що їм підсовують. Є певний перелік дефектів, з якими банкноти обміну не підлягають. А якщо й підлягають, то лише з комісією.

Зокрема, це такі дефекти:

банкнота розірвана або розрізана на дві чи більше частин;
пошкоджено елементи дизайну та захисту, наприклад, витерто цифри чи літери;
купюра має нетиповий колір, тобто не такий як має бути в оригіналі;
банкнота на 50% і більше покрита плямами, включно з тими, які помітно лише при ультрафіолеті;
обпалені купюри, з плямами від різних рідин, з ознаками гниття тощо.
Отже, обмінники на беруть такі банкноти. Їх можна обміняти лише з процедурою інкасо, тобто зі зниженням вартості купюри на певний процент. У таких випадках гроші не можуть обміняти за номіналом. Адже їх відправляють в країну їхнього походження (якщо це долари, то в США) і там обмінюють на нові. Звісно, що весь цей процес вартує грошей. А отже, повну вартість за банкноту віддати не можуть.

Якщо ж обмінник відмовляється брати нормальну купюру із незначними дефектами або взагалі без них лише на тій підставі, що банкнота випущена до 1994 року, то клієнти мають право наскаржитись на такий обмінник в НБУ. Обмінники зобов’язані здійснювати обмін доларів, які належать до 1914 і молодше року випуску, якщо вони збереглись у нормальній якості.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.