Давно цього чекали: НБУ зняв ще одне жорстке обмеження щодо валюти

Нацбанк зняв обмеження щодо обміну валют
Починаючи з 1 липня, небанківські фінансові установи матимуть можливість необмежено знімати готівкову національну та іноземну валюту зі своїх банківських рахунків для підтримки готівкових кас та кас відокремлених підрозділів. Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

“Це сприяє розширенню пропозиції іноземної валюти на ринку готівкової валюти без ознак значного зносу або пошкодження, де населення може купувати та продавати іноземну валюту”, – йдеться у повідомленні.

Так, небанківські фінансові установи отримають безперервний доступ до готівкових банкнот іноземної валюти, які вже перебувають у банках. Це позитивно вплине на стан банкнот іноземної готівкової валюти, до яких мають доступ громадяни.

“Можливість небанківським фінансовим установам необмежено знімати готівкову національну валюту дозволить їм підтримувати достатній рівень гривневої ліквідності”, – зазначає регулятор.

Таким чином установи зможуть безперебійно приймати готівкову іноземну валюту від громадян.

Проте, щоб гарантувати, що цей дозвіл використовуватиметься виключно для забезпечення стабільної ситуації на валютному ринку, Національний банк визначив певні умови, яким небанківські фінансові установи мають дотримуватися.

Національний банк посилив вимоги до банків та обмінників, заборонивши відмовляти в обміні старих чи зношених банкнот іноземної валюти, за винятком значно зношених чи пошкоджених. Конкретно Національний банк України (НБУ) скасував перелік ознак, які вважалися незначним зносом банкнот.

У НБУ наголосили, що всі банкноти іноземної валюти, крім значно зношених чи пошкоджених, мають бути ухвалені для валютно-обмінних операцій.

Тобто всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена за допомогою лічильників і детекторів, повинні бути прийняті для обміну. Це виключає можливе вплив “людського чинника” визначення ступеня зношеності банкнот.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.