Загальна мобілізація: у Держприкордонслужбі прокоментували заборону виїзду 17-річних хлопців із України

З’явилася інформація про заборону виїзду 17-річних юнаків із України. Ситуацію прокоментували у Держприкордонслужбі.

Загальна мобілізація: у Держприкордонслужбі прокоментували заборону виїзду 17-річних хлопців із України – today.ua
В Україні триває загальна мобілізація, як і воєнний стан. Вони діятимуть щонайменше до 18 серпня. Як відомо, призовний вік військовозобов’язаних громадян – від 18 до 60 років. Багато батьків намагаються вберегти дітей від призову до армії та відправити їх за кордон. Виявилось, що 17-річних юнаків неохоче випускають із країни.

Це відбувається через нову постанову уряду, яка знизила вік, в якому молоді українці мають ставати на військовий облік. Вони мають робити це після 16-річчя, у неповні 17 років, причому не того року, коли їм виповнилося 16, а у рік 17-річчя.

“В Україні запровадили нову постанову – зменшили вік, коли потрібно ставати на військовий облік. Тепер юнаки повинні ставати на нього з 16 років. І, відповідно, не лише стати на облік, а й отримати приписну”, – пояснили юристи.

Наприклад, якщо українцю 17 років виповниться 24 липня 2023 року, він має стати на військовий облік у період 1 січня та 24 липня 2023 року. Якщо він не зробив цього вчасно і у нього у 17 років немає приписного свідоцтва, його можуть не випустити з України. Така ситуація фіксується на кордоні. А за наявності цього документа його виїзду за кордон перешкоджати не повинні.

Відповідь прикордонників про виїзд 17-річних українців за кордон

У прес-службі Державної прикордонної служби України просинили ситуацію:

“У зв’язку з появою на інформаційних ресурсах повідомлень про заборону виїзду з України 17-річним юнакам, вносимо роз’яснення. Після введення в Україні військового стану обмежений виїзд громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років (крім певних винятків). На 17-річних юнаків ці обмеження не поширюються”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...