Страшні виплати: українцям надали право на ранню пенсію

Деякі українці мають право на дострокову пенсію
В Україні існують різні види пенсії, а також згідно із законодавством, деяким громадянам не потрібно чекати 60 років для оформлення виплат за віком. Стало відомо, хто має право на дострокову пенсію, пише socportal.info.

 

Зокрема, з 24 березня 2022 року змінено умови призначення пенсії щодо втрати годувальника. Права родичів загиблих українських військовослужбовців регулюються відповідним законодавством.

Право на пенсію за втратою годувальника у разі загибелі військовослужбовця мають:

Батьки та дружина або чоловік загиблого годувальника, якщо він загинув при виконанні своїх службових обов’язків. Але оформити таку виплату можливо не раніше, ніж людині виповниться 55 років і не буде важливо, скільки тоді у неї буде накопичено страховий стаж;
Батьки та дружина чи чоловік померлого військового, якщо смерть настала через виконання своїх обов’язків на фронті. Тоді такі громадяни можуть лише у 60 років оформити пенсію по втраті годувальника і не має значення, скільки в нього тоді буде стажу. Те саме стосується й осіб з інвалідністю.
При цьому розмір пенсії за втратою годувальника становить 70% від розміру заробітної плати загиблого військового та призначають виплату членам його сім’ї або дитині у розмірі не менше ніж 7800 грн.

Якщо у сім’ї загиблого військового залишилося двоє чи більше дітей, тоді зарплату розподіляють між ними на 50% кожній дитині, але не менше ніж 6100 грн на одну.

Також ця категорія громадян має право на таку пенсію, якщо може вийти достроково на заслужений відпочинок по роботі або оформити пенсію на пільгових умовах.

Незалежно від причин смерті годувальника, який був військовослужбовцем, у 60 років можуть оформити виплату його батьки чи дружина у розмірі двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Такі виплати призначаються на кожного непрацездатного члена сім’ї окремо.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.