Як звільнитися із ЗСУ: юрист назвав дві найпоширеніші причини залишити службу

Військовослужбовці мають право звільнитися із ЗСУ з низки підстав. Юрист Дмитро Йовдій назвав дві найпоширеніші причини залишити службу.

Як звільнитися із ЗСУ: юрист назвав дві найпоширеніші причини залишити службу – today.ua
В Україні триває мобілізація, тому чоловіки у віці можуть отримувати повістки та вирушати захищати країну від російських окупантів. Адвокат Дмитро Йовдій вказав на підстави для припинення служби в армії.

• стан здоров’я;
• сімейні обставини.

Звільнення за станом здоров’я
Громадяни з проблемами здоров’я мають подати рапорт на ім’я командира військової частини та начальника з медичної частини для проведення огляду. Лікарі визначать придатність до подальшої служби. На підставі висновку ВЛК можна буде подати рапорт про звільнення.

“Пишеться рапорт на ім’я командира, додаються відповідні документи, і на підставі цього командир має видати наказ про звільнення”, – наголосив правозахисник.

Звільнення за сімейними обставинами
Військовозобов’язаних чоловіків не можуть мобілізувати за наявності трьох та більше дітей. Ті, у кого третя дитина народилася під час несення служби, можуть звільнитися із ЗСУ. Аналогічно і у разі, якщо захисник оформить піклування щодо догляду за хворою людиною.

Насправді часто буває отже рапорти подаються, але з розглядаються – і процес затягується. У такому разі потрібно надіслати рапорт із документами поштою та отримати повідомлення про отримання. Військова частина має його розглянути.

Як звільнитися із ЗСУ: юрист назвав дві найпоширеніші причини залишити службу

За словами адвоката, потрібно юридично фіксувати кожен факт та документ. Якщо немає можливості зробити це особисто, потрібно попросити родичів та адвоката. Також можна звертатися на гарячі лінії Генштабу ЗСУ чи Міноборони.

“Це часто спрацьовує, тому що звідти у будь-якому разі зателефонують до військової частини і запитають, чому не розглядається рапорт конкретного військовослужбовця”, – підсумував Дмитро Йовдій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.