Скасування фіксованого курсу долара: у НБУ зробили важливу заяву

НБУ має намір скасувати фіксований курс в Україні
У Нацбанку поділилися, що мають плани щодо скасування валютних обмежень. Голова НБУ Андрій Пишний спрогнозував, коли це може статися. Інтерв’ю з ним опубліковано на YouTube-каналі Рада.

Зокрема, Пишний поділився, що немає жодних конкретних термінів, коли планують скасувати фіксований курс валют в Україні.

Для ухвалення такого рішення мають настати відповідні економічні умови. Але Пишний прогнозує, що ситуація має прояснитися вже ближче до кінця червня поточного року.

Він додав, що програма співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) передбачає, що до кінця наступного місяця необхідно погодити стратегію валютної лібералізації. Тобто, переходу до елементів ринкового формування курсу валют.

Тільки тоді можна буде говорити про терміни скасування валютних обмежень. Але поки не буде створено потрібних економічних умов, очікувати на зняття обмежень не варто.

Наразі НБУ планує створити передумови, що дозволяють поступово повертатися до ринкових умов створення курсу.

Пишний додав, що регулятор не прив’язується до будь-яких конкретних дат на календарі, все залежатиме від умов цього.

Насамперед НБУ може переглядати обмеження, які при їх скасуванні дозволять забезпечити в Україну приплив капіталу.

Зокрема, нові кредити та інвестиції матимуть “максимальний режим сприяння”. Це дозволить вкладати гроші в:

створення нових робочих місць;
Поновлення платоспроможності українських підприємств.
За словами голови Нацбанку, якщо помітна стабільна тенденція, коли у квітні, травні та червні вжиті заходи дадуть очікуваний ефект, а саме зниження інфляції, зростання депозитних ставок та довіри, тоді НБУ динамічно рухатиметься у планах із переглядом адміністративних обмежень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.