Хто з чоловіків зараз може поїхати з України: названі умови для законного виїзду під час війни

Військовий стан та мобілізація в Україні продовжуються до 18 травня. Як і раніше, забороняється виїзд за кордон, чоловікам призовного віку за винятком деяких категорій громадян.

Хто з чоловіків зараз може поїхати з України: названі умови для законного виїзду під час війни – today.ua
Іноді у законодавстві відбуваються зміни щодо мобілізації. Розкажемо докладніше, кому на сьогоднішній день дозволяють виїжджати з України, і які документи потрібно підготувати заздалегідь ще до виїзду, щоби прикордонники не відмовили у перетині кордону.

Кому з чоловіків дозволено виїжджати за кордон
Чоловіки з інвалідністю
Виїжджати можуть чоловіки, які мають інвалідність будь-якої групи. Щоб перетнути кордон, таким людям потрібно показати прикордонникам один із документів, де має бути зазначена група та причина інвалідності:

посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
пенсійне посвідчення;
посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги;
довідку для отримання пільг людині з інвалідністю, яка не має права на пенсію чи соціальну допомогу.

Ті, хто супроводжує людей з інвалідністю
Дозволяється виїзд з України громадянам, які супроводжують родича, який має інвалідність. Наприклад, якщо ви супроводжуєте дружину чи когось із батьків, які мають інвалідність, то при собі треба мати документи, які підтвердять родинні зв’язки з цією людиною. Якщо ви супроводжуєте дружину, потрібно мати підтвердження її інвалідності, а також свідоцтво про шлюб. Якщо ви супроводжуєте батьків (своїх або дружини) з інвалідністю I або II групи, потрібно мати свідоцтво про народження, для батьків дружини (чоловіка) додатково до свідоцтва про народження пред’явити свідоцтво про шлюб. Якщо родичі мешкають разом, потрібно мати із собою виписки про місце проживання.

Багатодітні батьки
Виїжджати дозволяється чоловікам, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років. Щоб підтвердити право виїзду, потрібно надати працівникам Держприкордонслужби такі документи:

свідоцтва про народження дітей;
свідоцтво про шлюб;
якщо шлюб було розірвано, тоді слід надати рішення суду про розірвання шлюбу;
рішення органу опіки чи посвідчення батька чи матері багатодітної сім’ї.
Хто з чоловіків зараз може поїхати з України: названі умови для законного виїзду під час війни

Військові можуть виїжджати на лікування
Українські військові, які зазнали поранень під час військових дій, захищаючи Україну, можуть виїхати за кордон на лікування чи реабілітацію. Для цього їм потрібно отримати спеціальний напрямок на лікування за кордоном та лист від Міністерства охорони здоров’я, який підтверджує готовність закордонного медичного закладу прийняти їх на лікування.

Водії та волонтери
Виїжджати під час військового стану можуть водії, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів. Інформацію про таких водіїв вносять до інформаційної системи “Укртрансбезпеки”. Також кордон можуть перетнути водії-волонтери, які перевозять вантажі для ЗСУ, медичні матеріали або гуманітарну допомогу.

Спортсмени та культурні діячі
Українські спортсмени, спортивні тренери та спеціалісти зі спортивної підготовки мають право виїхати за кордон для участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах. Для цього їм необхідно отримати рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу національної збірної.

Діячі культури можуть виїжджати за кордон, щоб збирати кошти на благодійні цілі та представляти Україну на міжнародній арені. Для цього їм потрібен дозвіл на виїзд, виданий Міністерством культури, та офіційне запрошення від організаторів на той чи інший захід.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.