Експерти б’ють на сполох: курс долара в Україні різко скакне – коли та чому

В Україні прогнозується скоро стрибок долара
Експерти не виключають, що через низку факторів в Україні незабаром відбудеться стрибок долара, пише 5692.com.ua.

Причиною такої ситуації експерти називають зниження обсягів надходження валютних надходжень. За прогнозом новий курс може досягти 42 грн за один американський долар.

Такий прогноз озвучив фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. Він додав, що така ситуація найімовірніша напередодні повернення до плаваючого курсу. У такому разі банки зможуть почати “притримувати” валюту з розрахунком на зростання котирувань.

Очікуючи, що відбудеться зростання фіксованого курсу, банки видаватимуть валюти менше, і курс почне потроху підійматися. У такому разі долар на готівковому ринку може подорожчати приблизно на 5% щодо очікуваного рівня міжбанку.

Він прогнозує, що долар буде коштувати в районі 40-42 грн і далі вагатиметься в цих межах.

Шевчишин також вважає, що повернення до плаваючого курсу не буде одномоментним, а буде проведена тривала підготовка та проведення стрес-тестів усієї системи.

Економіст Олег Гетьман прогнозує, що спрогнозувати точно, влітку буде курс долара в Україні складно, оскільки на це впливатимуть події на фронті та надання міжнародної допомоги нашій країні.

Водночас за прогнозом голови правління Юнекс Банку Івана Світека, значних змін готівкового курсу долара слід очікувати лише ближче до зими 2024 року.

Він пояснив, що в цей час дрібні та середні фермери почнуть готуватися до посівної та продавати валюту.

Мало того, до цього часу до падіння обсягів валютних надходжень можуть додати й багато інших чинників. Він поки що не може дати прогноз, якими вони будуть.

Але зараз, вважає Світек, серйозних загроз для готівкового курсу немає внаслідок стабілізаційних заходів, вжитих НБУ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.