Курс долара може злетіти до 42 грн: названо головні ризики для валютного ринку України

Курс долара в Україні останні кілька місяців залишається стабільним. Однак гривня все ж таки може ослабнути. Названо причини для можливого подорожчання американської валюти до 42 грн.

Курс долара може злетіти до 42 грн: названо головні ризики для валютного ринку України – today.ua
У 2022 році курс долара неодноразово змінювався і досягав історичних позначок. На даний момент його вартість в Україні не перевищує 38 грн. Названо головні ризики, які можуть спровокувати девальвацію гривні. Це припинення “зернового договору”, термін якого закінчується 18 травня, а також заборона на експорт аграрної продукції до сусідніх країн Євросоюзу.

Голова правління Юнекс Банку Іван Світек вважає, що падіння обсягів валютних надходжень може значно позначитися на валютному ринку лише наступної весни в рамках підготовки до посівної кампанії аграріїв, які продаватимуть валюту. Але до того моменту можуть додатись інші фактори, які складно прогнозувати.

“Коливання готівкового курсу в будь-якому разі неминучі, просто через значну частку спекулятивної складової на цьому ринку. Але тривалих шокових стрибків я не чекаю”, – зазначив експерт.

Уповільнення процесу зняття валютних обмежень може виявитися ще одним негативним ефектом від зниження обсягу грошових надходжень з-за кордону. Світек вважає, що слід очікувати поступового наближення готівкового курсу до безготівкового. Наразі золотовалютні резерви України зростають досить високими темпами за рахунок допомоги міжнародних партнерів.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин припустив, що через накопичений негативний ефект від зниження обсягів надходження валютної виручки гривня може впасти перед поверненням до плаваючого курсу. У такому разі банки можуть спрогнозувати це та “дотримувати” валюту, розраховуючи на зростання котирувань.

“Курс почне потихеньку підростати, оскільки банки менше видаватимуть валюти в очікуванні зростання фіксованого курсу. У результаті готівковий ринок може зрости відсотків на п’ять до очікуваного рівня міжбанку, до 40-42 грн/долар, і далі коливатиметься в цих рамках”, – пояснив економіст.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.