Доплати 30 тисяч для більшості військових не буде: Мінфін поставив крапку в очікуваннях тиловиків

Щомісячна доплата 30 тисяч гривень, на яку чекають військові, тиловикам виплачуватись не буде. Систему оплати праці військовослужбовців переглянуть та кардинально змінять. Рішення про повернення доплати 30 тисяч усім силовикам, ухвалене Верховною Радою, було популістським, і виконати його неможливо.

Доплати 30 тисяч для більшості військових не буде: Мінфін поставив крапку в очікуваннях тиловиків – today.ua
Такі тези озвучив голова Мінфіну Сергій Марченко в інтерв’ю, яке він дав Forbes. При цьому головний фінансист країни заявив, що його відомство відкрите для обговорення системи оплати праці військовослужбовців і чекає на пропозиції від військового керівництва.

Як відомо, торік військові, які перебувають у зоні бойових дій, отримували щомісячну доплату 30 тисяч гривень до своєї основної зарплати. Проте з лютого цього року цю доплату скасували, залишивши її лише тим, хто бере участь безпосередньо у виконанні бойових завдань.

Але потім, під тиском самих військових, а також деяких опозиційних політиків, парламентська більшість проголосувала закон, який повертає доплату 30 тисяч усім військовим, включаючи тих, що служать у глибокому тилу. Навіть більше, рішення про доплату поширювалося також на всіх силовиків – у тому числі службовців ДСНС та поліцейських.

Таке рішення було необміркованим, вважає Сергій Марченко. Він також назвав кілька причин, чому це рішення було популістським:

на виплати допомоги 30 тисяч усім військовим знадобилось би лише до кінця цього року додатково 154 млрд гривень. Такої додаткової суми у бюджеті немає і не передбачається;
зрівнялівка в оплаті праці військових, що знаходяться на фронті та в глибокому тилу, вбиває мотивацію до того, щоб іти на службу в гарячу точку;
головком ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков закликали парламент не спекулювати на темі зарплат військовим і не давати ходу ухваленому закону про повернення доплати 30 тисяч.
“Те, що запропоновано правкою до закону, не влаштовує абсолютно нікого, бо це прибирає мотивацію. Деякі керівники силових відомств говорили, що після того, як вони нормували систему оплати, в їхніх підрозділах з’явилося більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу… Не кожен з мільйонної армії перебуває на передовій, як багато хто думає”, – підкреслив Сергій Марченко.

За словами голови Мінфіну, траплялися випадки, коли доплату 30 тисяч продовжували нараховувати навіть дезертирам, хоча факт дезертирства на той момент було вже встановлено.

Водночас, глава Мінфіну переконаний, що зараз не час сперечатися про підвищення зарплат військовим: вони мають бути у пріоритеті. Але при цьому в уряді вважають, що до нарахувань зарплат військовим потрібно підходити дуже виважено, і в жодному разі не зводити їх до зрівнялівки.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.