“Долар приголомшить українців вже скоро, названі ознаки наближення стрибка курсу валют”: чи треба встигнути в обмінники до кінця місяця

Експерти ретельно стежать за станом курсу валют і роблять свої прогнози, спираючись на ряд ознак, наявних на ринку.

Як інформує “Кореспондент”, на думку Голови Ради Незалежної асоціації банків Олени Коробкової, наприкінці весни нинішнього року курс долара може підскочити і досягти позначки в районі 40 гривень.

“Зокрема, повернення до довоєнної системи оподаткування пального призведе до його імпорту в Україну за так званими “старими цінами”. Я взяла б на себе сміливість спрогнозувати, що ми побачимо готівковий курс долара на рівні січня, тобто на рівні орієнтовно 40 гривень за долар”, – сказала вона в прогнозі для Finance.

Коробкова також пояснила зміцнення національної валюти у травні. За словами експертки, в Україні зараз у повному розпалі посівна кампанія. Відповідно, аграрії активно продають під цей процес свої запаси іноземної валюти – незалежно від вигідності чи невигідності курсу. І це, вважає Коробкова, прямо і позитивно впливає на курс гривні.

Про 40 гривень за долар каже й фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. Він звертає увагу на те, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує середній курс долара в 2023 році на рівні 40,7 гривні.

“Ці прогнози розрахункові, але, з іншого боку, вони узгоджені. І в цей бік ми рухатимемося у разі збереження всіх поточних тенденцій”, – сказав експерт в коментарі Апострофу.

Втім, валютний курс найближчими місяцями залежатиме від багатьох чинників, зокрема, від того, як долатиметься криза, пов’язана із забороною нашого експорту, а також від ситуації на фронті.

“Ми були і на 42-х, а на “чорному” ринку курс і до 46 гривень доходив. Я не думаю, що ми підемо в такі високі цифри. На даному етапі я припустив би, що до літа у нас можливі коливання 38- 40 гривень/долар. Чи можливий курс 37? Так, такий варіант можливий, якщо для нас все позитивно складеться, і, наприклад, активна фаза бойових дій завершиться влітку”, – резюмував Шевчишин.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.