Медичні обстеження, за які українці не мають платити у 2023 році: перелік безоплатних послуг за направленням сімейного лікаря

Медичні обстеження, за які українці не мають платити у 2023 році: перелік безоплатних послуг за направленням сімейного лікаря

Кожен пацієнт, який підписав декларацію з сімейним лікарем, має право отримати певний перелік лабораторних та діагностичних досліджень. Причому не важливо, з яким лікарем оформлений документ: тим, що працює у комунальному, у приватному закладі чи з лікарем-ФОПом.

Про те, які обстеження можна зробити безплатно, і як це зробити, нагадали у МОЗ.

Перелік безоплатних обстежень у рамках Програми медичних гарантій

Безпосередньо під час прийому лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг на певні захворювання та зробити швидкі тести на інфекційні захворювання.

За необхідності пацієнту надається направлення на обстеження, що проводяться у лабораторіях чи спеціалізованих закладах.

До переліку безоплатних послуг первинної медичної допомоги входять:

  • інструментальна діагностика: електрокардіографія, пікфлуометрія, вимірювання гостроти зору, слуху;
  • скринінг на наявність розладів психіки та поведінки;
  • раннє виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, які передаються статевим шляхом;
  • загальний аналіз крові та сечі;
  • аналіз рівня холестерину та глюкози в крові.

У міністерстві зазначили, що всі витратні матеріали входять до вартості послуг, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України. Тож пацієнти не мають сплачувати додатково за пробірку для аналізу крові, рукавички, шприц, вату, спирт тощо.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.