Освітній омбудсман розповів про важливість впровадження статевого виховання у школах

Сексуальна освіта та статеве виховання мають бути частиною освітньої програми в Україні. Це дасть змогу запобігти сексуальному насильству.

Також – поширенню захворювань, що передаються статевим шляхом. Про це в ефірі національного телемарафону заявив освітній омбудсман Сергій Горбачов.

Горбачов пояснив важливість впровадження статевого виховання у школах
Горбачов вважає, що статеве виховання у школах впроваджувати треба, бо це – питання безпеки. Саме безпека є найголовнішим правом людини, правом на життя і здоров’я.

Те, що ми маємо неприємні випадки, пов’язані зі злочинами на статевому ґрунті і захворювання, дуже часто це пов’язано з тим, що багато людей просто не знають, як себе правильно поводити,
– вважає омбудсман.

Посадовець також уточнив, що саме для того і потрібне статеве виховання і сексуальна освіта. При цьому наголосив, що статеве виховання – це більше про фізіологію, сексуальна освіта – більше соціальний аспект, правила поведінки у стосунках з іншими людьми.

Омбудсман зазначив, що певні елементи обох дисциплін є в українських шкільних програмах – зокрема, у курсі природничих наук, біології. Тобто є певні елементи правил поводження та ставлення до себе, громадянської освіти, поваги до прав іншої людини. Але доволі роздрібнено. Петиція ж пропонує це структурувати.

Посадовець також нагадав, що тема сексу й міжстатевих стосунків була табуйована в СРСР, оскільки тоталітарний режим все намагався тримати під контролем. Натомість, за його словами, секс – це область людської свободи.

Українці підтримали петицію про обов’язкове статеве виховання у школах
Петицію з вимогою запровадити обов’язкове статеве виховання в систему освіти оприлюднили 9 лютого.
Українці підтримали її. За місяць ця петиція набрала понад 25 тисяч підписів.
Автори вважають, що статеве виховання дітей важливе.
Статеве виховання допоможе учням зрозуміти, як дбати про своє здоров’я і попереджувати ризики статевих захворювань.
Також те, що сексуальність є природним аспектом людського існування. І має допомогти дітям підготуватися до дорослого життя.
Статеве виховання також навчає дітей та підлітків про здорові стосунки. Це може допомогти їм уникнути ситуацій насильства, зокрема сексуального.
Петицію про впровадження обов’язкового статевого виховання у систему освіти України розглянув глава нашої держави Володимир Зеленський. Він доручив опрацювати відповідні пропозиції уряду.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.