Перспектива лише повістка та служба: в Україні хочуть ще більше урізати права чоловіків – нові заборони

Військовозобов’язаним хочуть затягнути гайки ще сильніше
Багато військовозобов’язаних у 2022 році вступали до українських інститутів, щоб отримати право на відстрочку, і зараз точаться дискусії про те, чи варто заборонити це заради виконання мобілізаційного плану, пише “Фокус”.

За словами юристів, воєнний стан у країні дозволяє обмежувати право на освіту, гарантоване Конституцією.

Ігор Чудовський, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Чудовський та партнери” зазначив: “В умовах військового чи надзвичайного стану не можуть бути обмежені права та свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції, як ми бачимо, у цьому переліку відсутня стаття 53, яка гарантує право на освіту, тобто теоретично прийняття Закону України, яким було б заборонено вступати до коледжі та виші чоловікам певного віку, можливо”.

Водночас, експерти впевнені, що навіть якщо Рада внесе зміни до закону “Про освіту”, швидше за все це призведе до розгляду таких змін Конституційним судом.

Сергій Савінський, юрист ЮФ GRACERS наголосив: “Щоб ввести такі зміни, необхідно внести зміни до Конституції, а їх вносити до завершення дії воєнного стану заборонено. Тобто навіть якщо будуть зміни в законі “Про освіту” або в законі “Про мобілізацію”, є всі підстави, щоб Конституційний суд визнав ці норми неконституційними. Плюс вал критики суспільства, представників європейської спільноти”.

Ігор Ясько, керуючий партнер ЮК Winner нагадав, що ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.