Чому падає долар і міцнішає гривня: в Україні назвали кілька причин

Є кілька факторів, які впливають на те, що в Україні падає долар і зміцнюється гривня.

Про це “Апострофу” розповіли експерти.

На ситуацію з нинішнім курсом могла вплинути, зокрема, аграрна сезонність, заявив інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

“Після продовження “зернової угоди” аграрії повірили, що треба сіяти, активізували продаж своєї валютної готівки для того, щоб забезпечити посівну”, – сказав експерт.

Можливо також позитивно впливає на валютний ринок історія з прикриттям схем у гральному бізнесі, що сприяло виведенню великих сум із країни, створюючи додатковий попит на чорному ринку.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин також зазначає аграрний фактор зміцнення гривні та посилення регулювання з боку НБУ.

“Найважливіший фактор – виведення з ринку схематозників, бекінгових, беттингових та криптовалютних компаній. Регулювання Нацбанку різко скоротило потребу у готівковому доларі, необхідному для обслуговування таких операцій”, – заявив Шевчишин.

Нагадаємо, НБУ на початку березня посилив правила для операторів платіжного ринку з метою боротьби з організацією та проведенням нелегальних азартних ігор (зокрема, бекінг передбачає здійснення інвестиції з боку сторонньої особи чи організації у гравця у покер для отримання відсотка від виграшів).

Також, за словами Андрія Шевчишина, останнім часом помітно знизився “човниковий” імпорт електроустаткування, який був пов’язаний із регулярними відключеннями світла у листопаді-січні внаслідок ворожих обстрілів об’єктів критичної інфраструктури.

Є ще одна причина, причому досить ситуативна, що люди повертаються до України на Великдень.

Так, 1-2 квітня на польсько-українських митницях був небувалий ажіотаж, пов’язаний із поверненням в Україну сотень тисяч біженців, оскільки у школах багатьох країн ЄС зараз великодні канікули. Відповідно, на руках у переселенців може бути валюта, частину якої обміняють на гривні. Родичі, що знаходяться в Україні, також можуть продати деякі валютні запаси, щоб купити подарунки та продукти для святкового столу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.