В Україні стартував черговий перерахунок пенсій: на скільки можуть зрости виплати

У березні 2023 року відбулася чергова індексація пенсій. Проте, за статистикою, кожен четвертий пенсіонер в Україні продовжує працювати. Пенсії українців, що працюють, індексації не підлягають. Однак у квітні їм буде проведено перерахунок пенсій з урахуванням стажу роботи, що збільшився.

В Україні стартував черговий перерахунок пенсій: на скільки можуть зрости виплати – today.ua
Про підвищення пенсій для працюючих пенсіонерів пише видання obozrevatel.

2,7 мільйона українців продовжують працювати після виходу на пенсію. Такий показник відповідає 25% загальної кількості пенсіонерів у країні. Оскільки стаж пенсіонерів, які продовжили свою трудову діяльність, згодом зростає, то згідно із законом що два роки їхні пенсійні виплати підлягають перерахунку.

Так, якщо людина отримує 5000 грн пенсії та продовжує працювати, то за наявності 35-річного стажу її виплати зростуть на 100 грн. Слід врахувати, що з перерахунку враховують лише розрахункову пенсію. При цьому різні надбавки (за вік чи стаж понад норму) не враховуються.

А ось розмір зарплати, за якою свого часу розраховували пенсію, суттєво впливає і на надбавку до пенсії. Чим вищою була зарплата, тим відповідно на більшу суму зросте і пенсія.

Процедура перерахунку пенсій відбувається планово, кошти на її проведення передбачені бюджетом України. Від самого пенсіонера для проведення перерахунку звернення до Пенсійного фонду не вимагається. Процедура відбувається повністю автоматично.

Проте слід зазначити, що статистику Пенсійний фонд отримує із запізненням. Отже, хоч розмір пенсії збільшиться вже з квітня, але прибавка до пенсії фактично буде нарахована із запізненням. Недоотримана сума буде включена до наступних пенсійних виплат.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.