Долар в Україні може переступити нову позначку: коли чекати на стрибок курсу

Долар в Україні може переступити нову позначку: коли чекати на стрибок курсу

Прогноз банкіра

Курс долара в Україні може повернутися до зростання та переступити позначку 39 грн/дол. вже навесні 2023 року. Це означатиме подорожчання американської валюти на 20-40 коп., бо наприкінці березня курс стабілізувався на рівнях 38,4-38,8 грн/дол.

Про це розповів дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку Антон Курінний, пише «24 Канал». Банкір зазначив, що попит на іноземну валюту в Україні знизився.

Проте недавнє падіння курсу долара також знижує популярність валютних депозитів.

Йдеться про доларові вклади, коли клієнт банку за гривні купує безготівкові «бакси» і одразу кладе їх на депозит, а через 3 місяці вже забирає валюту.

Інших законних способів купити безготівковий долар у країні на цю мить немає, тому такі депозити стали популярними. В результаті попит на «бакси» розтягувався у часі та не мав шокового впливу на курс, а знята з депозитів безготівкова валюта потрапляла на український ринок та збільшувала пропозицію долара, що вело до зміцнення гривні.

— Попит на валюту впав, тому ми очікуємо на тестування рівня 38 грн/дол.

Але ці рівні знижують зацікавленість у відкритті тримісячних валютних депозитів, тому через деякий час це почне тиснути на курс готівкової валюти і поверне нас назад до рівня 39 грн, – пояснив банкір.

При цьому підтримати гривню може рішення Міжнародного валютного фонду надати Україні програму фінансування, зазначив Курінний. Втім, імпорт у грошовому вираженні все ще перевищує експорт, тож позитивні сигнали від МВФ можуть вплинути на курс долара лише короткостроково, попередив банкір.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.