В Україні зареєстрували перший смертельний випадок від важкої хвороби

В Україні зареєстрували перший смертельний випадок від важкої хвороби

У Кіровоградській області зареєстрували перший смертельний випадок від тропічної малярії. Інформацію підтвердила головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук. Про це повідомляє Суспільне.

Цього року в Україні помер громадянин Німеччини, який тимчасово проживав у місті Світловодськ Олександрійського району. Помер чоловік 24 лютого, однак стало відомо лише зараз про хворобу.

Іноземець їздив на Різдво у Республіку Уганда, там допомагав лікарні. 26 січня 2023 року повернувся в Україну. Цього дня у нього погіршилось самопочуття – з’явилась слабкість, втрата апетиту, підвищилась температура до 38 градусів, лихоманка.

Малярія – загрозливе для життя захворювання, що передається через укуси комарів, говорить Надія Оперчук. Підхопити недугу можна майже у 100 країнах світу, переважно в Африці, Азії, Південній та Північній Америці.

Так, 11 лютого чоловіка госпіталізували в інфекційне відділення Світловодської лікарні з підозрою на малярію, розповів журналістам директор медичного закладу Сергій Савич.

«У чоловіка виникли проблеми з серцем. Згідно кардіограми, у нього починався інфаркт. Лікар-інфекціоніст почав підозрювати малярію. Зробили аналіз і він підтвердився. P.falciparum — це найскладніша форма цього захворювання. У чоловіка була сильна інтоксикація організму, дуже знизився гемоглобін. Його під’єднали до кисню».

Зі слів головної санітарної лікарки Надії Оперчук, 12 лютого хворого перевели на лікування у місто Кременчук Полтавської області, тому що там були протималярійні ліки. 24 лютого громадянин Німеччини помер.

Чи був він щеплений проти малярії — невідомо.

Симптоми хвороби, на які варто звернути увагу

Симптоми малярії з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші ознаки – лихоманка, головний біль – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення хвороби.

Якщо ви повернулися з-за кордону й у вас спостерігається слабкість, втрата апетиту, нудота, температура тіла коливається від 38 до 40 градусів, періодичні напади лихоманки, потрібно негайно звернутись до сімейного лікаря, говорить Надія Оперчук.

Зі слів Надії Оперчук, в Україні передача малярії комарами не відбувається і наразі усі зареєстровані випадки захворювань – завезені.

В Україні вакцинація проти малярії не внесена в календар профілактичних щеплень, вона не є обов’язковою та має рекомендаційний характер.

В Кіровоградській області препарати для лікування малярії є, але в обмеженій кількості. При необхідності їх можна також замовити в аптеці.

Якщо ви плануєте подорож у регіони, де можна заразитись, перед поїздкою та після повернення треба прийняти профілактичні ліки, радить Надія Оперчук. Купити таблетки можна в аптеці. За можливості уникати контактів з хворими людьми, які приїхали з Африки та Азії й мають підвищену температуру тіла

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.