“Україна перейде з гривні на євро?”: в НБУ раптово зробили незвичайну заяву

“Україна перейде з гривні на євро?”: в НБУ раптово зробили незвичайну заяву

 

В НБУ розповіли про доцільність переходу України з національної валюти на європейську.

Як інфориує “biz.today.ua”, заміна гривні на євро може стати згубною для української економіки. Отже, квапитися з цим не варто. Навіть якщо Україна вже незабаром стане членом Євросюзу, переходити на загальноєвропейську валюту їй найближчими роками не треба.

Таку заяву зробив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

На думку одного з топ-менеджерів Нацбанку, навіть після злиття з ЄС українська фінансова система ще тривалий час не буде готова до переходу на розрахунки тільки в європейській валюті. За приклад він навів інші європейські країни, які поквапилися зі входом в єврозону і від того зазнали великих економічних втрат. Водночас східно-європейські країни, які залишили в себе національну валюту, зараз активно розвиваються.

“Країни Південної Європи, які увійшли до Єврозони, насамперед Греція та Португалія, зіштовхнулися з багатьма проблемами в монетарній сфері. Якщо їх порівнювати з країнами, які залишили власні валюти, зокрема з Чехією та Польщею, то вибір буде явно на користь останніх”, – каже Ніколайчук.

До речі, і в Чехії, і в Польщі ще з півтора десятка років тому заявляли про наміри увійти до єврозони, однак уряди цих країн вирішили не квапитись з таким кроком і не прогадали. Хоча від такої перспективи вони не відмовляються, але розглядають її як віддалену.

“Для нашої країни мати власну валюту, автономну монетарну політику – це скоріше благо, ніж недолік. Тому, мені здається, не варто поспішати в напрямку відмови від власної валюти та автономної монетарної політики”, – підсумував заступник голови НБУ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.