20:07, Вчора “Насувається подорожчання долара”: фахівці пояснили, чого чекати від курсу валют в обмінниках вже скоро

Завтра (1 лютого) ФРС має оголосити своє рішення щодо ключової ставки. Інвестори припинили боятися занадто швидкого зростання цін.

Як інформує “Мінфін”, але, як показує свіжа статистика, інфляція знову пришвидшується.

Як на це реагуватиме регулятор і якими будуть наслідки рішення Федрезерву для ключових ринків, розповідає Михайло Серюга.

Федеральна резервна система перейшла до політики посилення у березні минулого року. З того часу ключова відсоткова ставка зросла з 0,25% до 4,5% річних.

Найближче рішення щодо ставки регулятор має ухвалити вже завтра, 1 лютого. За прогнозами, ФРС знову підвищить ставку на 0,25% — до 4,75%. Максимуми показників ключової ставки очікують в діапазоні 4,75−5%.

Майже рік жорсткої політики американського регулятора призвів до значного подорожчання долара щодо інших валют розвинених країн (вимірюють за допомогою індекса).

З березня минулого року (коли ФРС почала підвищувати ставки) індекс долара зріс на 5,4%, у моменті зростання сягало 18,8%. Але вже чотири місяці поспіль індекс долара США знижується.

Головна причина — наслідування іншими центробанками рішень Федеральної резервної системи і перехід до жорсткої монетарної політики.

Оскільки й іншим країнам, як і Штатам, доводиться вирішувати головну економічну проблему — приборкання високої інфляції і боротьба з її наслідками.

Щодо максимумів, досягнутих наприкінці вересня 2022 року, за 4 місяці долар знецінився на 11,5%. Це знецінення відбилося на вартості товарів:

золото за цей час здорожчало майже на 300 доларів за унцію;

нафта додала приблизно $12 на барелі;

дорожчають залізо, мідь, та інші метали.

Основною метою ФРС також є приборкання інфляції, і слабкий долар, судячи зі зростання цін на товари та послуги, навряд чи їм допомагає в цьому.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.