Стосується кожного: які зміни відбудуться в Україні з 1 лютого

Стосується кожного: які зміни відбудуться в Україні з 1 лютого

 

Нові рахунки ЄСВ, LED-лампи й очевидно продовження воєнного стану

В останній місяць зими українців чекають чергові зміни. Втім, спочатку про те, що не зміниться – це тарифи на комунальні послуги. Принаймні у лютому вони ще залишатимуться на торішньому рівні. З високою ймовірністю тарифи перераховуватимуть уже після завершення опалювального сезону.

Не чекають у лютому й змін щодо зарплати чи прожиткового мінімуму. Ці суми залишаться сталими.

  • мінімальна зарплата – 6 700 грн;
  • середній прожитковий мінімум – 2 589 грн;
  • мінімальний розмір аліментів – 1 416 грн;
  • прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (мінімальна пенсія) – 2 093 грн.

Індексація пенсій запланована на березень, тож у лютому розмір і цих виплат не зміниться.

Безплатні LED-лампи

Наприкінці січня стартувала програма з обміну лампочок розжарювання на енергоощадні LED-лампи. Обласні центри вже отримали перші партії, тож у лютому програма пошириться і на інші міста.

Щоб взяти участь у програмі, потрібно:

  • подати заявку в Дії;
  • у меню «Послуги» вибрати пункт «Обмін лампочок»;
  • вказати свій номер телефону, відділення «Укрпошти». Кількість ламп 5, але можна вибирати лампочки як з нормальним, так і з вузьким цоколем.

Для отримання ламп можна й не реєструватися у Дії, а отримати їх у потовому відділені у форматі живої черги. Для цього потрібно взяти з собою паспорт, ІПН та лампи розжарювання.

Нові рахунки для сплати ЄСВ

Тут варто зауважити, що рахунки для сплати ЄСВ змінюється тільки у Києві, для решти регіонів діятимуть ті ж, що й у 2022 році.

Головне управління податкової служби поінформувало платників податків про те, що сплачувати ЄСВ із лютого необхідно на рахунки 3556, відкриті, на ім’я ГУ ДПС за символами звітності 201-204.

Реквізити рахунків можна знайти на сайті управління ДПС у розділі «Реквізити для оплати рахунків».

Субсидії платять по-новому

Ми уже повідомляли, що з 1 лютого виплата субсидій усім без виключення отримувачам буде здійснюватися у готівковій формі. Для цього треба мати рахунок в Ощадбанку, або гроші можна отримати у відділенні Укрпошти. Сплачувати комуналку необхідно самостійно, використовуючи пільгові гроші.

Воєнний стан

З 24 лютого 2022 року в Україні оголошено воєнний стан на тлі повномасштабного вторгнення Росії.

Востаннє, парламент 16 листопада підтримав законопроєкт президента Володимира Зеленського про продовження воєнного стану до 19 лютого 2023.Зважаючи, що поки оптимістичних прогнозів щодо швидкого закінчення воєнних дій немає, то очевидно що у лютому тривалість воєнного стану продовжать, як і мобілізацію.

Ціни на бензин

Водіїв уже попереджали про можливі зміни цін на пальне у лютому. Хоча експерти запевняють, що ембарго на нафтопродукти з росії яке запрацює з 5 лютого, не вплине на ціни на бензин. Попередньо український та європейський ринок до цього підготувалися.йй

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.