“Долар вразить українців, прогноз щодо курсу валют приголомшує”: експерти про те, чого чекати в обмінниках

“Долар вразить українців, прогноз щодо курсу валют приголомшує”: експерти про те, чого чекати в обмінниках

Експерти зробили прогноз щодо курсу долара, вкотре розчарувавши всіх песимістів, які очікують неминучого стрімкого подорожчання валюти, стосується це навіть і багатьох фахівців, які теж розраховували на ймовірність такого розвитку подій.

Як інформує “Фінанс”, курс долара в Україні зросте до кінця року, але не так значно. Багато залежить від зовнішньої допомоги.

“Якщо вливання в український бюджет від країн-партнерів залишаться стабільними, а в країні не почнеться криза, пов’язана з іншими причинами, в перше півріччя 2023 р. серйозних коливань курсу не буде”, — сказано в повідомленні.

На думку голови департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталія Ваврищука, у другому півріччі можливе коригування офіційного курсу долара США.

На думку іншого експерта — голови Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського, на курсі валют відобразиться інфляція і ринковий курс гривні впаде на 10-15%.

Стабілізувати економіку України може лише закінчення війни з росією. Станом на 19 січня в середньому по Україні в обмінниках долар коштує 40,28/40,4 грн, а в банках — 40/40,55 грн. Він пішов на зниження.

Щодо курсу євро, то на чорному ринку його вартість 43/43,255 грн, а в банках — близько 42,450/43,3 грн.

Бізнес очікує, що середнє значення обмінного курсу через 12 місяців становитиме 42.59 грн/дол.

США (у попередньому кварталі — 41.93 грн/дол. США); у Верховній Раді впевнені, що протягом 2023 року курс гривні до долара США буде стабільним і не впаде нижче планки, що запланував уряд.

Так, в парламенті прогнозують, що гривня триматиметься на рівні 41 грн за долар США протягом цього року; у Національному банку вважають, що валютний ринок «звик» до масованих обстрілів України з боку російської армії, а тому не демонструє коливань.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.