Індексація зарплати вчителям у 2023 році: пояснення

Багатьох освітян цікавить питання заробітної платні під час війни, адже після повномасштабного вторгнення росії з нарахувань вчителів забрали будь-які надбавки.

Після підписання Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» законодавством передбачено низку важливих показників на 2023 рік, зокрема зупинення дії Закону України «Про індексацію грошових доходів населення». Відповідна норма закріплена у п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет 2023 рік.

Отже, усі роботодавці отримають послаблення на 2023 рік у вигляді призупинення обов’язків щодо нарахування індексації заробітної плати.

Важливим є те, що зупинення дії Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» торкнеться не лише заробітної плати.

Це стосуватиметься й усіх інших доходів фізичних осіб, які індексують за цим Законом:

пенсії;

стипендії;

грошове забезпечення;

суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, крім щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) і членам їхніх сімей і пенсій, які індексуються відповідно до закону за цими видами страхування;

суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, крім суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.

Окрім того, власник або уповноважений ним орган може прийняти рішення про додаткові стимулюючі виплати у зв’язку з високим рівнем інфляції в Україні.

Нагадаємо, левова частка бюджету МОН — освітня субвенція. Це гроші, які йдуть на виплату заробітної плати педагогам. У 2023 році освітня субвенція становитиме 87,5 мільярдів. Це на 10 мільярдів гривень менше, ніж у скоригованому бюджеті цього року. Таким чином, українські вчителі наступного року будуть змушені ще тугіше затягнути пояси, адже зарплати освітян «з’їдає» ще й інфляція.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.