Названо найпоширеніші платежі-хабарі (інфографіка)

Крім відвертих хабарів, в Україні є категорія так званих вимушених платежів, які також можна віднести до корупції

Politeka публікує інфографіку, отриману на основі даних Transparency International Україна.

Так, в навчальних закладах вимагають хабарі за успішне складання іспиту чи заліку, а також збирають гроші на ремонт та інші господарські потреби. У лікарнях поширена практика натяку на благодійні внески. Також в медичних установах відверто вимагають гроші за безкоштовні послуги.

У кадастрі просять хабар при оформленні документів на землю, при приватизації та виділенні земельних ділянок, а в армії – «відступні» при призові.

У структурах МВС вимагають зайві платежі при оформленні реєстрації чи закордонного паспорта, а в ЖКГ – при підключенні автономного опалення або проведенні будь-яких ремонтних робіт.

Співробітники прикордонної служби вимагають гроші за вантажі, аналогічно діють і співробітники служби податків і зборів.

Нагадаємо, раніше були названі найбільш корумповані сфери діяльності в країні. Експерти оцінювали період з 2013 по 2016 роки. Так, найбільше зростання корупції за останні кілька років було зафіксовано в судах – 18,7%. Якщо в 2013 році він тримався на позначці в 47,3%, то вже до 2016 року зріс до 66%.

Найбільш корумпованим містом України на рівні місцевої влади виявилися Суми. Київ став другим містом, де мешканці поскаржилися на корупцію у владі – 60% опитаних. На третьому місці з 58% знаходиться Житомир.
Найнижчий відсоток недовіри до влади в Маріуполі (20%). Не бачать особливої ​​проблеми з корупцією в Чернігові та Хмельницькому (21% і 24% відповідно).

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.