В Україні мають право на декретні виплати не лише ті жінки, що народили дитину: деталі від соцстраху

Новонароджені діти потребують постійної уваги та піклування. Тому жінки до і після пологів мають право на відпустку з вагітності і пологів, а також на декретні виплати. Та, як з’ясувалося, декретні виплати можуть отримувати навіть ті жінки, які не народили дитину. Йдеться про батьків, що усиновили малюка.

Про це нагадали у Фонді соціального страхування України.

Право на нарахування декретних виплат мають право батьки, які всиновили дитину за умови, що малюку ще не виповнилось двох місяців з моменту його народження. Дата народження дитини повинна документально підтверджуватись та бути зазначеною у свідоцтві про народження.

Якщо молоді батьки всиновили одну дитину, то фінансова допомога нараховуватиметься впродовж 56 календарних днів з моменту всиновлення. У разі якщо новоспечені батьки вирішили прийняти до своєї сім’ї одразу двох малюків, то термін нарахувань буде дещо більшим та становитиме 70 календарних днів. Якщо усиновлювач належить до 1–3 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, то термін нарахування декретних виплат буде збільшено до 90 календарних днів.

Сума декретних виплат розраховується за загальними правилами. А це відповідає 100% від середнього доходу громадянина. Для обчислення виплати береться середній дохід за один день та множиться на кількість днів відпустки по вагітності і пологах. Для оформлення декретної допомоги варто звернутися до роботодавця. Він, у свою чергу, зобов’язаний опрацювати лікарняний, на основі якого скласти за ним заяву-розрахунок. Цю заяву роботодавець має подати до Фонду соцстрахування для нарахування відповідних декретних виплат.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.