Як купити електрогенератор в Польщі та отримати компенсацію: ціни та способи доставки

Багато українців за останній місяць придбали собі генератори, особливо ті, хто проживає у приватних будинках. Збої з електропостачанням значно підвищили попит на електричні генератори, і в магазинах їх вже майже немає. Тому все більше людей замовляють генератори з-за кордону, зокрема з сусідньої Польщі. Ми розповімо, як придбати генератор у Польщі, а також як його доставити в Україну й отримати компенсацію.

У Польщі генератор можна замовити через такі сайти:

allegro.pl – популярний сайт для інтернет-покупок у Польщі. Генератори тут коштують від 1000 злотих, в залежності від виду та потужності. Важлиов, що з цього сайту є можливість доставки за межі Польщі.
ceneo.pl – ще один популярний польський ресурс. На цьому сайті є великий вибір генераторів, різних за потужністю. Доставку за межі Польщі не передбачено, але ви можете попросити своїх знайомих придбати тут генератор і відправити вам в Україну по пошті.
amazon.pl – тут ви також побачите великий вибір генераторів. Ціни стартують від 1,5 злотих, в залежності від виду та потужності.
У Польщі наразі працюють 10 відділень Нової пошти, через які можна замовити доставку в Україну.

Як перевезти генератор з Польщі до України
Якщо ви самостійно, або ваш знайомий перевозитиме генератор через кордон, то від митного платежа ви звільняєтеся. Це у тому разі, якщо вартість генератора не перевищуватиме 500 євро, а вага – 50 кілограмів.

Якщо відправляти генератор по пошті, то його сумарний еквівалент не повинен перевищувати 150 євро. В усіх інших випадках потрібно буде заповнити декларацію та сплатити митний платіж.

Так, уряд скасував постановою Кабміну КМУ від 9 листопада 2022 року сплату мита за ввезення генераторів в Україну. Це рішення тимчасове, поки не стабілізується ситуація з електропостачанням. Митна декларація форми М-16 заповнюється і подається до митного органу, митні платежі нараховуються, але не сплачуються. За усіма роз’ясненнями потрібно звертатися до митної служби.

Як отримати компенсацію за купівлю генератора
В Україні діє програма отримання компенсації за купівлю генератора. Наразі нею можуть скористатися жителі Києва, Сум і Львова. Але не виключено, що ця програма розповсюдиться й на інші міста України.

Компенсацію за купівлю генератора можуть отримати:

Об’єднання власників багатоквартирних будинків;
Житлові кооперативи;
Керівники багатоквартирних домівок.
Тобто програма стосується лише юридичних осіб. Фізичні особи отримати компенсацію не зможуть. За умовами програми можна розраховувати на відшкодування 75% вартості генератора. Сума компенсації не може перевищувати 80 тисяч гривень.

Для того, щоб отримати компенсацію, потрібно подати до районної державної адміністрації такі документи:

Заяву про часткове покриття витрат на генератор;
Завірену копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських організацій;
Копію заяви про вибори керівника будинку (в ній мають бути перераховані всі співвласники);
Завірену копію накладної на генератор.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.