Українців готують до підвищення пенсійного віку: пенсія в 60 залишиться в минулому

Для українців пенсія в 60 років незабаром може стати недосяжною. Через підвищення вимог до страхового стажу пенсійний вік практично вже зсунувся до 63-65 років. І з кожним роком дедалі менше 60-річних українців зможуть виходити на заслужений відпочинок. Залишилося тільки узаконити новий пенсійний вік.

Поки що в уряді про це не говорять, проте громадську думку вже почали до цього готувати. Власне, на практиці нічого змінювати не доведеться.

Справа в тому, що більшість українців не встигають за страховим стажем, який зростає з року в рік. Адже з кожним роком вимоги щодо стажу ростуть. Так було визначено ще пенсійною реформою в 2017 році. Так, якщо у 2022 році для виходу на пенсію в 60 треба мати 29 років страхового стажу, то вже у 2023 потрібно буде 30, а далі, у 2024, додасться ще один рік.

Водночас, через війну багато українців залишилися без роботи. До того ж, у країні не зменшився, а навіть виріс сегмент тіньової зайнятості. Через це дедалі меншій кількості громадян вдається “витягнути” вимогу за стажем до 60 років.

Так, згідно з даними, які наводить старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи Лідія Ткаченко зараз українці виходять пенсію в 60 років, маючи в середньому страховий стаж 31-32 роки. Через те, що багато хто втратив роботу, вже через 2-3 роки більшість громадян не зможе до 60 років накопичити і 30 років стажу.

До речі, реформатори у 2017 році вважали, що в 2027 році 45% українців зможуть вийти на пенсію у 60 років. А ще 40% зможуть піти у 63 роки та 5% – у 65 років. Проте за 6 років, які минули з того часу, у суспільстві відбулися негативні зрушення, які суттєво віддалили настання пенсійного віку для багатьох громадян.

“Було розраховано на те, що люди почнуть заробляти стаж. Але такого дива не сталося, ми не бачимо зростання зайнятості. Плюс пандемія, кризи. Це був позитивний прогноз. Насправді без пенсії у 60 років можуть опинитися і 2/3 (66) %)”, – каже Ткаченко.

Отже незабаром пенсія в 60 років, яку гарантує закон, може залишитися тільки “на папері”. Насправді ж переважній більшості українців доведеться працювати і після 60 років, щоб заробити собі право на відпочинок.

“Легше тоді вже взагалі підвищити пенсійний вік до 65 років і не мучити з критеріями за стажем. Більшість буде розраховувати на пенсію в 63 і 65 років, їм не вистачатиме стажу”, – підсумувала демограф.

Таким чином, громадську думку потихеньку почали готувати до того, що пенсія у 60 – це недосяжна мета. І треба всім бути готовими до того, що працювати доведеться довше.

Але при цьому держава все ж таки залишає українцям можливість заробити собі страховий стаж до 60 років, навіть офіційно не працюючи. Невдовзі громадяни отримають таку можливість. Вони зможуть самі сплачувати внески до Пенсійного фонду, таким чином накопичуючи роки страхового стажу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.