З нового року деякі українці сплачуватимуть податки наперед: президент підписав закон

З початку наступного року деякі підприємці сплачуватимуть податки наперед. Авансові платежі до бюджету братимуть із власників пунктів обміну валюти. Вони сплачуватимуть податок на прибуток завчасно. При цьому є деякі нюанси, які їм слід знати.

Відповідний закон №7655 щодо авансових платежів власниками обмінних пунктів уже підписав президент. І його вже опубліковано в газеті “Голос України”. Отже, цей закон уже набув чинності.

Які суми податків наперед мають сплачувати обмінні пункти?
Сума податку залежить від кількості жителів у населеному пункті, де функціонує обмінник. Вона дорівнюватиме:

1 (одній) мінімальній зарплаті для населених пунктів із чисельністю жителів до 50 тисяч осіб;
3 (трьом) мінімальним зарплатам для міст із населенням понад 50 тисяч осіб.
Власникам обмінників слід пам’ятати, що цей авансовий платіж – це не додатковий податок з обмінних пунктів, а звичайний податок на прибуток, який вони сплачуватимуть наперед. Але тут є кілька нюансів. Якщо реальний податок на прибуток, який у них виходить за розрахунками, менший, ніж той, що був сплачений наперед, то ніхто їм цієї різниці не поверне. Якщо ж їхній розрахунковий податок на прибуток виходить більший за той, що був ними сплачений наперед, то вони мають доплатити різницю.

Слід також пам’ятати, що власників обмінних пунктів, які затримують платежі, будуть штрафувати.

Контроль за діяльністю обмінних пунктів здійснює Нацбанк. НБУ вносить їх до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти. Якщо якийсь обмінник не внесений до Реєстру, то йому забороняється здійснювати валютообмінні операції.

Закон починає діяти з 1 січня 2023 року
Отже вже з початку наступного року власники обмінників платитимуть податки наперед. Однак упродовж усього 2023 року суми оподаткування будуть менші, ніж передбачено законом. Справа в тому, що законом передбачений перехідний період. Упродовж цього періоду авансові платежі здійснюватимуть зі знижувальними коефіцієнтами.

Ці коефіцієнти становитимуть:

з 1 січня до 30 червня 2023 року – 0,33;
з 1 липня 2023 року до 30 грудня – 0,66.
І лише з 2024 року податкові платежі будуть здійснюватись у повному обсязі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.