Бути чи не бути “страшній суворій зимі”? Гідрометцентр дав остаточну відповідь

Напевно, кожному неодноразово траплялися статті із гучними заголовками, де читача лякають найсуворішою зимою за останні сто років”. Якщо Ви звертали увагу на такі публікації, то мали б звернути увагу і на те, що вони поширюються з року в рік напередодні опалювального сезону в Україні. Проте, кожного року зими так і не були особливо “суворими”.

Щоб уникнути спекуляцій на подібну тему у час, коли для українців опалювальний сезон і без того буде випробуванням, в Гідрометеорологічному центрі України вирішили розставити всі крапки над “і”.

За словами синоптиків, останній час у засобах масової інформації, соціальних мережах поширюються повідомлення про надзвичайно сувору зиму 2022-2023 років.

Подібна інформація не має під собою наукового підґрунтя та науково обґрунтованих методичних розрахунків.

Сучасний розвиток метеорологічної науки у всьому світі не дозволяє складати прогнози розвитку атмосферних процесів з такою великою завчасністю. Разом з тим, завдяки метеорологічним спостереженням, які нараховують у більшості областей України 80-100 і більше років, створення відповідних баз даних в українських метеорологів є можливість аналізу таких великих масивів інформації та визначення трендів (напрямків) у температурному режимі в Україні.

Саме такий підхід дозволяє оцінити ймовірність різних сценаріїв розвитку синоптичної ситуації, надавати рекомендації щодо очікуваного температурного режиму в різні сезони року та враховувати ці рекомендації при прийнятті управлінських рішень.

Результати аналізу температурних показників в Україні за останні 30 років свідчать про наступне:

  • перехід середньої добової температури через +8 градусів у бік зниження (початок опалювального періоду) навіть у північних регіонах України здійснюється в третій декаді жовтня, в інших регіонах України на початку листопада та пізніше;
  • середня мiсячна температура зимового періоду (особливо січня та лютого) підвищилась на 2,0-2,5 градуса;
  • суттєво скоротилась тривалість зимового періоду з температурними показниками нижче нуля градусів;
  • сума від’ємних температур протягом зимового періоду скоротилась у 2 рази;
  • кожної зими фіксується велика кількість температурних рекордів щодо найвищих температур за весь період метеорологічних спостережень;
  • перехід середньої добової температури весною через +8 градусів у бік підвищення здійснюється у першій декаді квітня та раніше (закінчення опалювального періоду).

За результатами аналізу температурних показників за останні десятиліття можна зробити наступні висновки:

  • середня температура зимового періоду за період грудень-лютий очікується на 1-2 градуса вищою за норму, розрахованою за період 1991-2020рр.
  • ймовірність тривалих холодiв в зимовий період в Україні є мінімальною;
  • цілком ймовiрнi короткочаснi суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб;
  • перенесення початку опалювального періоду на пізніші строки та його закінчення на більш ранні строки є обґрунтованим та підтверджується метеорологічними розрахунками.

Тож як бачимо із роз’яснення українцям не варто боятися наближення опалювального сезону, який цього року хоч і буде напруженим для нашої країни через війну, проте ситуація не настільки критична, як про неї “кричать” у ряді ЗМІ.

Природа сприяє тому, щоб український народ міг максимально безболісно пережити холодну пору року у часи випробувань.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.