Транспортний безвіз: президент підписав указ щодо затвердження угоди між Україною та ЄС

16 вересня президент Володимир Зеленський підписав указ №654/2022 “Про затвердження Угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом”. Про це інформує Офіс президента.

Договір набере чинності, коли сторони повідомлять одна одну про завершення відповідних внутрішніх правових процедур.

Відповідно до положень угоди, сторони визнали, що чинна система, заснована на обмеженій кількості дозволів держав­ членів, не забезпечує необхідної rнучкості для збільшення українськими операторами автомобільних перевезень своєї діяльності з ЄС та через його територію.

Важливим є те, що договір передбачає заходи зі спрощення визнання водійських документів.

Сторони заявили, що усвідомлюють неможливість передбачити тривалість впливу російської війни на транспортний сектор та інфраструктуру України, тому не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії угоди будуть проведені консультації щодо оцінки необхідності її продовження.

Мета угоди
Метою угоди є тимчасове полегшення автомобільних вантажних перевезень між ЄС та Україною, а також транзитом через їх території, шляхом надання додаткових прав на транзит та перевезення вантажів.

Сфера дії
Оператори автомобільних перевезень мають право здійснювати такі автотранспортні операції:

поїздки з вантажем, здійснені транспортним засобом, пункт відправлення та пункт прибуття якого знаходяться на території двох різних сторін, з або без транзиту через територію третьої країни;
поїздки з вантажем, здійснені транспортним засобом з території сторони заснування на територію тієї ж сторони з транзитом через територію іншої сторони;
поїздки з вантажем, здійснені транспортним засобом до або з території сторони заснування до третьої країни з транзитом через територію іншої сторони;
поїздки без вантажу, здійснені транспортним засобом у поєднанні з поїздками, зазначеними в попередніх пунктах.
Спільний комітет
Для нагляду та моніторингу виконання угоди буде створено Спільний Комітет. Він скликатиметься на вимогу одного із співголів. Спільний Комітет буде складатися з представників сторін.

Раніше ми розповідали, що МВФ виділить Україні додаткові 1,4 мільярда доларів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.