Коли світ повірив в Україну

Міністр оборони України Олексій Резніков наголосив, що на 5-й зустрічі Ukraine Defense Contact Group (так званому Рамштайн-5) закріплено курс на довгострокову підтримку України.

Зростання обсягів допомоги говорить про те, що Україна пройшла шлях у переконанні партнерів в здатності не лише відбити атаку росіян, але й відвоювати свою територію.

Після того, як це побачили та у це повірили, почали зростати й пакети допомоги. Ми пройшли еволюцію від отримання протитанкових ракет і ПЗРК до допомоги у вигляді ППО та HIMARS. Окрім того, була проведена велика робота, адже не всі партнери одразу розуміють реальні потреби України у зброї.

Можливо, певні країни продовжать триматись своєї “обережної позиції”, але більшість партнерів були переконані, що допомогу Україні потрібно нарощувати. Сьогодні ж можна прогнозувати, що її обсяги зростатимуть і надалі.

Адже зрозуміло, що російська агресія може нікуди не зникнути. Тому нам потрібно постійне збільшення оборонних спроможностей. Тобто нам завжди треба бути сильними й готовими до відбиття ймовірної атаки.

Також Рамштайн-5 для нас важливий, по-перше, досягненням домовленостей про збільшення кількості українських військових, які будуть навчатись за програмами НАТО та країн-партнерів. По-друге, створенням ешелонованої системи ППО і наданням допомоги для переозброєння України: в короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективах.

Усе це необхідно для розуміння, що нам потрібно залучати механізми Ленд-лізу і Рамштайну, для того, щоб оновлювати і повітряні сили, і повітряну оборону.

Тож важливо підкреслити, що остання зустріч Рамштайн-5 відбулась вже на тлі успішно триваючого контрнаступу ЗСУ.

Знаковою подією в цьому випадку став також візит в Україну державного секретаря США Ентоні Блінкена із чіткою заявою про підтримку руху України з протистояння агресії РФ та звільнення територій. Візит не випадково збігся з цими подіями.

Важливий висновок полягає в тому, що цей успішний прорив українських сил став результатом всіх раундів допомоги та ефективного її використання.

Адже і системи HIMARS, і протикорабельні ракети “Гарпун”, і артилерійські системи М-777, самохідна артилерія — все це зробило внесок в те, що ми бачимо сьогодні у зведеннях Генштабу.

Але, окрім зброї, звичайно, важливу роль відіграє тактика, стратегія на виснаження противника, героїчність українських воїнів та моральний дух українських сил. В цьому плані вже немає сумнівів, що ця війна увійде до багатьох підручників військової тактики та стратегії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.