Міг бути дорожчим 100 грн: що буде з курсом долара до кінця року

В Україні на тлі повномасштабної війни зростає курс долара, і за деякими прогнозами, ціна одного долара до кінця 2022 року сягатиме 50 гривень. Водночас нинішний курс долара може бути стабільним за умови фінансової допомоги від країн-партнерів.

Про це повідомив голова Асоціації українських банків Андрій Дубас для 24 каналу.

Протягом останніх днів курс долара зріс через проблему наявності валюти в обмінниках – це суто технічна причина. Однак економічна ситуація в Україні залежить і від подій на фронті.

За словами експерта, валютний ринок прогнозовано відреагував на рішення Нацбанку про девальвацію гривні до 36,56 грн/дол з 29,25 грн/долар, тому зараз банки й обмінники пропонують населенню купувати долари на рівні 40-41 грн/дол.

“Що це означає? У нас триває війна, економіка та надходження податків в Україні є недостатніми для витрат з держбюджету. Тому в таких екстраумовах уряд звертається до Нацбанку з проханням емісії – друк грошей. Як це відбувається – уряд випускає цінні папери, а нацбанк їх купує. Станом на сьогодні це великі цифри”, – пояснив Дубас.

Гривню підтримує зовнішня фінансова допомога від партнерів, адже за її відсутності курс гривні до долара, імовірно, був би 3-значним. Утім, обсяги траншів міжнародної допомоги зростають і не дають гривні стрімко падати.

“Бо зброя – зброєю, але якби в нас курс був захмарний, були б проблеми з виплатою зарплат та несплата пенсій, то це теж був би деструктивний фактор. І не знати, що гірше повпливало б на Україну – фактор війни чи економіки”, – додав експерт.

За прогнозами глави Асоціації українських банків, до кінця 2022 року курс долара до гривні залишиться на нинішньому рівні (40-41 грн/дол), оскільки ситуація з економікою в Україні нормальна з урахуванням фактору повномасштабної війни.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.