У бюджеті 2023 року скоротять видатки майже на все: стало відомо, що буде з пенсіями і зарплатами

Бюджет 2023 року ще не має чітких обрисів, але має статті видатків, які він мусить забезпечити. Це – витрати на війська, а також пенсії, соцвиплати і зарплати бюджетникам. Щоправда, останній пункт буде профінансовано не для всіх і не повним обсягом.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю одному з видань.

Усі бюджетні сфери чекає оптимізація видатків, каже глава Мінфіну. При цьому є статті, які мусять бути профінансовані в повному обсязі.

“Ми маємо профінансувати пенсії пенсіонерам, зарплати медикам, освітянам, соціальний захист громадян, виплати внутрішньо переміщеним особам і кошти на військову кампанію, на армію. Все. Бюджет буде надзвичайно жорсткий. Це бюджет можливостей в умовах війни”, – каже глава Мінфіну.

На сьогодні ще немає можливості оцінити макропоказники майбутнього державного кошторису. Крім того, Мінфін не може сказати, чи буде індексація соціальних виплат. Очільник профільного міністерства наразі навіть не ризикує називати, який курс гривні закладають у бюджет. Єдине, що він сказав з цього приводу, що “цифри не катастрофічні”, і що цей бюджет – формула з багатьма невідомими. Але все ж є надія його виконати хоча б у такому, дуже оптимізованому, вигляді.

При цьому, звісно, творці бюджету 2023 року покладають великі надії на міжнародну допомогу. Без неї увесь план доходів полетить шкереберть.

Крім зарплат медиків і вчителів, які міністр виділив окремо, решта бюджетних зарплат, очевидно, буде переглянута, і не в кращий бік. При цьому вже остаточно вирішено, що скоротять затрати на міністерства. Вони будуть знижені ще на 10%, бо вже на 10 відсотків вони були скорочені цьогоріч.

Яким чином це відбуватиметься, міністр не став вдаватись у деталі. Можливо ще й сам не знає, а можливо просто не хоче передчасно лякати колег-чиновників. Але він каже, що зараз ретельно вивчаються усі можливості, як оптимізувати затрати міністерств і при цьому не зменшити їхньої функціональності.

“Зараз міністерства проходять різні стрес-тести, оцінку власних політик. Це складний процес. Думаю, будуть певні оптимізаційні процеси запроваджено. Єдине, що я хочу сказати, що великої економії коштів тут не варто очікувати”, – уточнив міністр.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.