Через війну зросла експлуатація українців за кордоном: як вберегтися

Уже понад п’ять мільйонів українців стали біженцями та поїхали за кордон. Там існує ще одна небезпека – пастка під назвою “експлуатація” або торгівля людьми. Через війну її динаміка зросла.

Про це повідомила голова правління громадської організації “А21 Україна” Юлія Саченко у розмові з УНН.

“Війна – це завжди найкраще підґрунтя для торгівлі людьми і для порушення прав людини. Це відбувається через те, що люди тікають, борються за своє життя. Вони у паніці та розгублені – сфокусовані лише на тому, щоб зберегти життя. І цим дуже вдало користуються трафікери, вербувальники, торговці людьми”, – пояснила вона.

Громадяни, які через воєнні обставини виїжджають за кордон – отримують відчуття фальшивої безпеки. На допомогу одразу приходять волонтери, Серед них є ті, хто використовує нагоду для вербування біженців, які ще не прийшли до тями, та взяття їх у полон.

Європейські держави не фіксують офіційних кейсів торгівлі людьми. Поки що вони не хочуть підіймати паніку серед біженців, і таким чином хочуть представити європейські держави, як стабільні, надійні та безпечні країни, які можуть надати допомогу. Однак випадки експлуатації трапляються часто.

“Мені відомо, коли люди з кримінальним минулим раптом захотіли допомогти українським біженцям, які сотнями перетинають кордон. Їх присутність зафіксували на кордоні з польської сторони. Поліція це бачила, реагувала. Але на той момент у них не було підстав заарештувати цих людей, тому що злочин не скоєний. Тому вони просто відганяли їх, просили покинути кордон. Але якщо людина прийшла з таким наміром, вона може покинути одне місце та перейти на інше місце перетину кордону”, – розповіла Саченко.

Найчастіше потрапляють в експлуатацію жінки та діти. Деяким вдається звільнитись.

“Ми знаємо випадок, коли двоє молодих дівчат, віком до 20 років, врятувалися від трудової експлуатації в Польщі. Вони просто втекли. Була також жінка, якій вдалося втекти від трудової експлуатації в Хорватії. Її завербували онлайн. Ще була інформація про те, що цілий автобус українців було завербовано, і їх направили на місце проживання і роботи, але по дорозі їх поліція завернула, щось було не так з місцем, куди вони їхали. І потім ніхто не знає, куди вони поїхали.

У Бельгії близько 50 українців перебували у трудовій експлуатації – це офіційна інформація. Я думаю, що поліція і представники держави ведуть свою статистику”, – розповіла Юлія.

У зону ризику потрапляють біженці, які активно шукають роботу за кордоном. Після того, як людина перетинає кордон – вона шукає місце, де влаштуватися.

Ринок праці в Європі вже переповнений, тому українцям, навіть з високою кваліфікацією і рівнем освіти, пропонують низькокваліфіковану роботу, яка легко може перетворитися в експлуатацію. Тому треба шукати офіційне працевлаштування.

“Якщо шукати нелегальну роботу, вам можуть запропонувати трохи більше грошей, але потім, це може перетворитися в експлуатацію. І людина може втратити свою свободу”, – додала директорка організації.

Як вберегтися від потрапляння у пастку торгівлі людьми:

  • Намагайтеся перетнути кордон за допомогою перевірених перевізників;
  • Стежте за новинами, та обирайте для поїздки максимально безпечний маршрут;
  • За можливості обговорюйте умови подорожі чи проживання заздалегідь;
  • Не сідайте в машину наодинці. Намагайтесь переміщуватися групами;
  • Тримайте документи при собі, зробіть кілька копій та розкладіть по різних місцях. За можливості зробіть резервні копії на окремих пристроях (телефон, електронна пошта або захищені хмарні сховища);
  • Гроші розділіть на декілька частин та тримайте в різних місцях. Основну суму коштів тримайте на картці;
  • Одягайте простий, зручний одяг. Ювелірні прикраси та коштовні речі краще зняти та сховати;
  • Домовтеся з близькими людьми про кодове слово, знак або сигнал, що буде означати небезпеку та потребу в допомозі;
  • Перевірте документи перевізника або водія, сфотографуйте номерні знаки автомобіля та надішліть своїм близьким;
  • Не передавайте нікому свої документи, окрім представників державних органів України та іноземних держав (наприклад, прикордонники при перетині кордону, тощо);
  • Демонструйте паспорт зі своїх рук. За можливості намагайтеся демонструвати документи через додаток “Дія”;
  • Збережіть контакти людей та організацій, які можуть допомогти у випадку надзвичайної ситуації. Додайте їх у телефон та запишіть на папері;
  • Поселяйтесь лише у зареєстрованих місцях проживання;
  • Не залишайте дітей без нагляду. Не довіряйте дітей новим знайомим. На внутрішній стороні верхнього одягу напишіть дані про дитину (ПІБ дитини, дату народження, групу крові, повну домашню адресу, номери телефонів батьків, родичів чи сусідів);
  • Працевлаштовуйтесь офіційно;
  • Користуйтеся послугами офіційних медичних закладів;
  • За найменших підозр повідомляйте в служби: поліцейських, прикордонників, волонтерів, працівників гуманітарних організацій;
  • Не приймайте допомогу, якщо від вас чекають чогось у відповідь.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.