Путіну більше не вірять: буряти вискакують із автобусів, аби тільки не їхати в Україну

Після того, як у Бурятії почався масовий похорон, військові вже зрозуміли, що в Україну краще не їхати.

Буряти, які раніше так рвалися в Україну на бойові дії, дуже сильно змінили свою позицію. Тепер вони всіляко намагаються уникати поїздок до нашої країни, розриваючи контракти.

При цьому буряти вже залучають до захисту своїх дружин, які вимагають від російських командирів повернути чоловіків, що перебувають в Україні.

Як розповіла правозахисниця, голова фонду “Вільна Бурятія” Олександра Гармажапова в ефірі телеканалу Freedom, на окупованій території Донбасу близько 17 осіб, серед яких тувинці, буряти, написали 3 тижні тому заяви про розірвання контракту. Начальство їх закрило у комендатурі, передає Главред.

“Командири вдають, що не бачать рапорти, ставлять печатки “схильний до брехні та зради” — каже правозахисниця.

За її словами, тиждень тому було опубліковано звернення дружин військовослужбовців із Бурятії, які просили замінити їх на інших чоловіків та повернути їх на батьківщину. Насправді їхні чоловіки вже поверталися додому, але на момент оприлюднення звернення їх розгорнули назад, тому багатьом довелося просто вистрибувати з автобуса під час руху.

“На момент запису відео їхні чоловіки вже написали рапорти про розірвання контракту. Але вийшло так, що після появи їхнього відеозвернення до Мережі автобус із цими чоловіками, які вже їхали додому, розгорнули, і їх знову відправили на територію, окуповану в Україні, і залишили там ще на 10 днів. І ось учора сьогодні почали прилітати літаки, і там уже є ті, хто відмовився. Контракт розірвати можна.Покарання за це немає. Це реально. Так їх тримали закритими,але їм вдалося повернутися. Або ось так,або вантажем 200”, – каже голова фонду.

Вона додає, що військовослужбовці з Бурятії відмовляються воювати в Україні не лише через страх загибелі, а й нерозуміння того, чому вони мають “денацифікувати” Україну.

“Зі мною зв’язувався один військовий, якому вдалося розірвати контракт, він сказав: “Я не хочу бути окупантом. І я не розумію, чому ми “денацифікуємо” Україну, якщо я 9 років жив у Москві і стикався там з расизмом та ксенофобією”. Я часто на початку чула фрази про те, що “там же НАТО потрібна демілітаризація”. І тоді я нагадую – “Вам у Москві кажуть, що ви “чурки” і “вузькоокі” і повинні їхати до себе додому. Ви впевнені, що “денацифікації” потребує Україна? Ви кажете, що хочете захищати російську мову в Україні? Згадайте, що відбувається з мовами корінних народів Росії у Росії? І що саме Володимир Путін був ініціатором того, щоб ваша мова була переведена в розряд факультативу і стала необов’язковою до вивчення”. І тоді у людей щось клацає”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.