“Ми не в НАТО, а Росія напала”: Зеленський назвав історичну помилку й розповів, які гарантії потрібні Україні

Президент Володимир Зеленський подякував західним партнерам за забезпечення України зброєю та фінансовою підтримкою у боротьбі з вторгненням РФ. Проте вважає, що такий хід історії можна було б переламати, просто об’єднавшись і взявши країну в НАТО.

Адже це питання не одного року, а розглядалося вже десятиліттями. Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу CNN, яке вийшло 8 липня, зокрема й на YouTube-каналі гаранта (щоб переглянути відео, доскрольте новину до кінця).

За словами президента, він дуже радий, що Швеція та Фінляндія зробили вибір бути з НАТО, оскільки “це легше, простіше і розумніше, ніж кривава війна”. А рішення Альянсу щодо них він назвав саме тими превентивними кроками, щоб не давати можливості Росії атакувати території.

“Ми підтримуємо таке рішення і країн, і світу. Це є взаємна повага й глибоке розуміння ризиків, які чекають на ці держави через таке агресивне ставлення Росії до суверенних країн”, – уточнив Зеленський.

Він наголосив, що сьогодні весь світ допомагає українцям – гуманітарно, фінансово чи зброєю, якої все одно не вистачає. Західні та європейські партнери роблять багато всього, хоча, на переконання гаранта, можна було зробити одне – взяти Україну в Північноатлантичний альянс.

“Рішення простіші й розумніші завжди, ніж люди собі щось намалюють. І вигадують: якщо Україна буде в НАТО, то Росія нападе. Ми не в НАТО, а Росія напала”, – нагадав президент.

Зеленський запевнив, мовляв, не має образ, адже це об’єднане рішення. Водночас підкреслив, що у будь-яких речах люди шукають коротку дистанцію до очікуваного результату, а не навпаки.

“Це і гарантії безпеки, і зброя, і фінансова підтримка. А просто можна було, об’єднавшись, брати Україну в НАТО… Для України завжди знаходили причини, чому нам там не бути, а Швецію і Фінляндію одразу прийняли. Останнє рішення правильне, а щодо України – неправильне”, – підкреслив український лідер.

Він додав, що на сьогодні кращих гарантій безпеки, який чекає Україна, ніхто не вигадав: українці готові йти до будь-якої структури, яка забезпечить припинення війни, а окрім НАТО таких поки не бачать.

“Ми не відмовлялися від цього шляху, але від нас він не залежить. Питання відкритих дверей залежить від країн-членів НАТО”, – підсумував президент.

Зауважимо, що в цьому ж інтерв’ю Зеленський розповів про битви на сході та півдні України. Він заявив, що країна ще не отримала достатньо зброї для перемоги над РФ. Також пояснив, яким бачить визволення захоплених ворогом територій, наголосивши, що українці не готові віддавати своє.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.