В Україні повернуть податки на імпорт та розмитнення “євроблях”: Зеленський підписав закон

В Україні з 1 липня повернуть ПДВ та мита на імпортні товари. Зокрема, знову доведеться платити і за розмитнення “євроблях” (крім тих, що закуповуються на потреби військових).

Відповідний законопроєкт № 7418 підписав президент України Володимир Зеленський, повідомив голова профільного комітету Верховної Ради нардеп Данило Гетманцев (“Слуга народу”). Наступним кроком стане офіційна публікація закону, він набере чинності наступного дня після цього.

Загалом документ повертає деякі податки, які були скасовані у березні через воєнний стан. Це оподаткування:

для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;

для підприємств, які не сплачують ввізне мито;

для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

“У результаті дії звільнення від оподаткування транспортних засобів ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло близько 13 млрд грн. Ввезено понад 119 тис. автомобілів, нерідкі випадки ввезення авто преміумкласу”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Водночас документ звільняє від сплати збору до Пенсійного фонду легковики, оснащені виключно електричними двигунами. На гібриди виняток не поширюється.

Раніше для того, щоб знизити ціни на товари та не допустити дефіциту, в Україні скасували всі мита та ПДВ на імпортну продукцію. Таке рішення у короткостроковій перспективі справді дозволило наситити ринок.

Однак пізніше це створило проблеми для внутрішніх виробників. Крім того, як вважають у Нацбанку, скасування “критичного імпорту” та повернення податків підтримає гривню.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.