Довоєнного курсу долара вже не буде ніколи: українцям розповіли про зміни, що очікують на гривню

Найближчим часом курс долара в Україні зростатиме. Відповідно, девальвація гривні продовжиться. Згодом має настати період зміцнення національної валюти. Проте колишньої, довоєнної, ціни на долар в Україні вже не буде ніколи.

Такий прогноз щодо подальшого розвитку ситуації на вітчизняному ринку валют дає економіст Олексій Кущ.

Ситуація на валютному ринку України розвиватиметься саме таким чином: девальвація гривні – подальше плавне зростання курсу долара – стабілізація валютного ринку із можливою невеликою ревальвацією гривні. Економіст переконаний, що все розвиватиметься саме за таким сценарієм.

Навіть більше, Олексій Кущ переконаний, що сильне зміцнення гривні буде небажаним для вітчизняної економіки. Адже зниження курсу долара відчутно знизить доходи українських експортерів, а отже й завдасть шкоди економіці країни в цілому.

“Це не в інтересах економіки на етапі відновлення. Тому я не думаю, що в Україні можлива якась глибока відновна ревальвація”, – каже економіст.

Які зміни курсу долара прогнозує експерт
У найближчі півроку девальвація гривні буде продовжуватись. Ймовірно національна валюта здешевшає ще на 15%. Відповідно вже цьогоріч восени курс долара може плавно зрости до 40 гривень. При цьому Олексій Кущ переконаний, що гривня вже ніколи не зміцниться вище 30. Тобто довоєнного курсу долара у 27-28-29 гривень не буде вже ніколи.

“Тому що відновлення економіки – це підвищений попит на імпорт, насамперед технологічний та інвестиційний”, – каже експерт.

А відповідно, для імпортних закупівель знадобляться долари, багато доларів. І звісно, чим вищим буде на них попит, тим вище зростатиме ійкурс долара. Отже, зростання курсу долара – неминуче. А крім того, воно ще й неабияк потрібне буде експортерам.

“Плюс нам потрібно буде підтримувати своїх експортерів, для чого потрібна невелика плавна девальвація”, – пояснив Кущ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.