Замість COVID: по світу поширюється Нова зараза. Що про неї відомо

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) скликає екстрену зустріч за участю експертів-епідеміологів для обговорення спалаху віспи мавп.

Світ косить нова хвороба-віспа мавп. Хвороба схожа з натуральною віспою, яку людство повністю ліквідувало за допомогою вакцинації до 1980 року.

Випадки зараження вже зафіксували в семи країнах за межами Африки, а саме у Великобританії, США, Іспанії, Португалії, Канаді, Італії та Швеції.

До цього вірус був виявлений тільки в чотирьох країнах поза Західною або центральною Африкою, і всі випадки мали пряме сполучення з континентом, повідомляє The Daily Mail.

Як повідомляє Агентство охорони здоров’я Швеції, віспа мавп була виявлена в однієї людини в Стокгольмі. Перебіг хвороби не важкий, хворому надають необхідну допомогу.

“Ми досі не знаємо, де людина була заражена. В даний час йде розслідування”, — сказала лікар-інфекціоніст Клара Зонден.

В Італії пацієнт, у якого виявлена рідкісна хвороба, відпочивав на Канарських островах. Зараз він перебуває в ізоляції в лікарні Спалланцані в Римі. Ще два випадки з підозрою на віспу мавп знаходяться під моніторингом.

Відзначається, що більшість випадків в Британії та Іспанії пов’язано з геями або бісексуалами. Статева орієнтація пацієнтів в інших країнах не розголошується.

Експерти побоюються, що відомі випадки зараження віспою мавп є лише вершиною айсберга, оскільки більшість пацієнтів не пов’язані один з одним. Таким чином, хвороба могла поширитися більше.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що в найближчі тижні очікує збільшення кількості випадків захворювання в інших країнах.

Віспа мавп – що це таке

Віспа мавп-це рідкісне інфекційне захворювання. Його збудник-вірус, що відноситься до сімейства поксвірусів. Вперше був виділений в 1958 році від хворих мавп. За своєю структурою і властивостями схожий з вірусом віспи людини.

Вірус віспи мавп в антигенному відношенні більш схожий з вірусом натуральної віспи, ніж з вірусами вакцини і коров’ячої віспи. Добре росте і розмножується в оболонці курячих ембріонів.

Віспа мавп-симптоми

Початкові симптоми віспи мавп включають:

лихоманка;
– головний біль;
– м’язові болі;
– болі в спині;
– збільшення лімфатичних вузлів;
– озноб і виснаження.
Може виникнути висип, яка часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, включаючи геніталії.

Віспа мавп має інкубаційний період до 21 дня, тобто до появи перших симптомів може пройти три тижні після зараження.

Віспа мавп – як передається

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися або захворіти на цю хворобу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку ліквідували в 1980-х роках.

Цей спалах називають “незвичайною”, оскільки вважалося, що передача віспи мавп від людини до людини надзвичайно рідкісна.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.