Ленд-ліз підписано: як документ допоміг перемогти фашизм і як може зупинити рашизм

Ухвалення рішення про ленд-ліз – це те, що здатне кардинально переламати ситуацію на нашій війні з російським окупантом.

Закон про ленд-ліз допоміг зламати хребет Гітлеру в часи Другої світової, а тепер ставить знак рівності між Росією та нацистською Німеччиною, йдеться в ТСН.

Арсенал демократії, про який мовчали на радянських уроках історії. «Нехай диктатори Європи та Азії не сумніваються в нашій єдності», – тоді казав президент США Франклін Рузвельт.

Закон, який допоміг перемогти Гітлерівську вісь зла – унікальна формула оренди, спеціально винайдена для допомоги британцям, Радянському союзу, Франції, Китаю. «Прем’єр Черчіль під час Другої світової сказав президенту Рузвельту: дайте нам чим, і ми доведемо справу до кінця», – розповідає член Палати представників Конгресу США Томас Коул

Прийняття закону обговорювалося 2 місяці. Британці чекали з порожніми кишенями і арсеналами, фактично у повній блокаді, поки президент Рузвельт переконував конгресменів відійти від політики ізоляціонізму. Адже три акти про нейтралітет забороняли американським компаніям продавати чи транспортувати зброю – неважливо, агресору чи захисникам. «Вони радше помруть вільними людьми, ніж житимуть рабами», – тоді озвучив Рузвельт.

«Він говорив, якщо в сусіда горить будинок, а в тебе є садовий шланг – позич його сусіду, поки не зайнявся твій будинок», – розповідає воєнний історик Ростислав Пилявець.

Американці добре засвоїли урок, на відміну від Рузвельта, Джо Байдену вже не треба нікого переконувати. Другий ленд-ліз в Сенаті ухвалюють одностайно. В Палаті представників – майже так само. Політичні розбіжності демократам і республіканцям не заважають – щодо України вони єдині. «Зараз для України важлива кожна хвилина. Росія прямо оголосила, що хоче знищити самоуправління України. Це свобода проти диктатури, автократія проти демократії. Українці б’ються за нас усіх», – заявила спікерка палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Зброя, літаки, танки, транспорт, пальне, обладнання, деталі, метали, продовольство, навіть спирт – без зайвої бюрократії, просто рішенням президента. Поставки – негайно, а оплата – лише за те обладнання, що переживе війну та в довгостроковий кредит.

Це був один із вирішальних факторів перемоги, кажуть історики. За роки Другої світової війни Сполучені Штати надали допомоги на 50 мільярдів доларів, за нинішніми цінами – це 800 мільярдів. І майже чверть цих поставок пішли до Радянського Союзу. Але з пам’яті громадян пропаганда і вибірковий підхід до історичних фактів це швидко стерли. «Скільки завдяки цьому ленд-лізу було збережено життів. Тільки згадаємо про пеніцилін, якого в СРСР не було», – каже Пилявець.

І хоча на Тегеранській конференції в 43-му році Сталін прямо говорив: без машин, поставлених завдяки ленд-лізу, ми б програли – сучасні росіяни, половина з яких уже знову рада встановлювати йому пам’ятники, цього не знають.

Ролі змінилися – геноцид тепер чинить Росія, а бояться постачати зброю Австрія і Німеччина. І тільки Україна, як і в 41-му, готова воювати з тираном усіма знаряддями, які встигнуть надати союзники.

«Їм потрібна зброя просто зараз. Перемогу чи поразку можуть вирішити тижні, дні, навіть години. Вже і так було забагато зволікань з постачанням необхідного Україні військового обладнання», – каже член Палати представників Конгресу США Френч Хілл.

«Ми зараз готуємо дещо сильніше за ленд-ліз», – водночас анонсує Ненсі Пелосі.

Спікерка палати представників Конгресу Ненсі Пелосі буквально за два дні після ухвалення закону побувала в Києві. Каже, ленд-ліз стосуватиметься не тільки України, а й усіх європейських союзників.

Залишилося підписати закон про другий ленд-ліз президенту Байдену.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.