Як війна вплинула на економіку України: чого чекати далі

Триває п’ятдесята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. ​​Як війна вплинула на економіку України та що буде далі розглянули на плановому засіданні Комітету з монетарної політики, передає редакція.

Водночас розгляд питання щодо зміни облікової ставки вирішено відкласти. За поточних умов її вплив на функціонування грошово-кредитного та валютного ринків залишається незначним. Тож облікова ставка тимчасово залишатиметься незмінною – на рівні 10%.

За нормалізації функціонування економіки та фінансової системи Національний банк України поступово повернеться до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням та відмовиться від фінансування бюджету.

Отже, у якому стані економіка України за підсумком майже 50-ти днів повномасштабного військового протистояння росії.

Інфляція

Наслідки повномасштабного нападу росії посилюватимуть інфляційний тиск. У березні споживчі ціни прискорили зростання до 13,7% (р/р). Насамперед стрімко подорожчали продукти харчування, фармацевтичні товари та пальне. За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою. Заходи НБУ та уряду стримуватимуть зростання цін, серед них:

  • тимчасова фіксація обмінного курсу гривні, яка стримуватиме ймовірне погіршення очікувань та подорожчання імпортних товарів;
  • зниження податків;
  • фіксація цін на житлово-комунальні послуги;
  • адміністративне регулювання цін на низку продуктів харчування та паливо.

Економічна активність та ВВП.

Шок перших тижнів пройшов. Бізнес поступово відновлює свою діяльність. Опитування, що провів НБУ, свідчать: частка підприємств, що припинили діяльність, у перші тижні березня становила понад 30%, але на початок квітня зменшилася до 23%.

Проте активні бойові дії тривають. Російські загарбники продовжують чинити геноцид мирного населення, нищити інфраструктуру та виробничі потужності. Повномасштабна агресія росії проти України призводить до розриву виробничих та логістичних зв’язків між регіонами та до значного зростання вимушеної міграції. Як наслідок, втрати від війни будуть значними. За оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році.

Експорт та імпорт.

Зовнішня торгівля поступово відновлюватиметься після шоку в перший місяць війни. У березні експорт товарів стрімко скоротився через порушення логістики та руйнування виробничих потужностей, а імпорт – унаслідок зменшення внутрішнього попиту, складнощів із логістикою, а також обмеження критичними статтями. Однак, за очікуваннями Національного банку, завдяки частковому вирішенню проблем із логістикою обсяги експорту поступово зростуть. Зростання імпорту відбуватиметься внаслідок поступового відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

Фінансова підтримка міжнародних партнерів України буде вагомим джерелом валютних надходжень в Україну. Іншими відносно стабільними джерелами залишатимуться перекази трудових мігрантів та доходи ІТ-індустрії.

Підкреслимо, що остаточна оцінка втрат економіки від повномасштабної агресії росії проти України насамперед залежатиме від тривалості воєнних дій. Запорукою швидкого відновлення України і надалі є проведення структурних реформ, залучення масштабної міжнародної підтримки та інтеграція в Європейський союз.

Таким є короткий огляд оцінки поточної економічної ситуації та сценаріїв подальшого розвитку подій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.