В Україні на час війни подешевшало розмитнення “євроблях”

В Україні на час дії воєнного стану скасовано 2 із 3 платежів для розмитнення авто на іноземних номерах, тобто. “євроблях”. Платити ввізне мито та податок на додану вартість не потрібно, але акциз, як і раніше, сплачується.

Роз’яснення Митної служби щодо цього питання оприлюднив народний депутат України (“Слуга народу”) Данило Гетьманцев. У роз’ясненні зазначено, що закон України № 2142-IX передбачає звільнення від сплати ПДВ та ввізного мита:

легкових автомобілів та кузовів для них;

причепів та напівпричепів;

мотоциклів;

транспортних засобів для перевезення 10 та більше пасажирів;

вантажних транспортних засобів.

Загалом у мирний час розмитнення “євроблях” передбачає 3 платежі:

ввізне мито (10% від митної вартості авто, 5% – для нових легкових автомобілів з об’ємом бензинового двигуна понад 3 л, 20% – для автобусів з дизельним двигуном об’ємом більше 5 л, 0% – для електрокарів);

акцизний збір (залежить від виду транспортного, об’єму та типу двигуна, а також віку машини; за електрокар – 1 євро за 1 кВт/год ємності електричного акумулятора);

ПДВ (20% від митної вартості авто, акцизного збору та ввізного мита).

Таким чином, після скасування ввізного мита та ПДВ при розмитненні авто сплачується лише акциз. Він розраховується за такою формулою:

Aкциз = базова ставка х коефіцієнт об’єму двигуна (об’єм циліндрів двигуна в куб. см розділити на 1000) х коефіцієнт віку авто (кількість повних років; якщо авто старше 15 років, то коефіцієнт – 15).

Наприклад, для автомобіля Volkswagen Passat B6 2009 року з бензиновим двигуном об’ємом 1,8 л вартістю 7000 євро, акциз становитиме 1080 євро.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.