«Призивають випускників військових кафедр»: чи справді в Україні оголосили 3 хвилю мобілізації

Кого стосується цей етап

В Україні оголошена третя хвиля мобілізації – призивають в основному випускників військових кафедр. Таку заяву міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа розтиражували ЗМІ.

За словами Марцінківа, випускники військових кафедр перед службою пройдуть перепідготовку.

— Зараз оголошена третя хвиля мобілізації. За указом президента всього є 4 хвилі мобілізації. На третю хвилю призиваються в основному ті, хто має військові кафедри, відповідно має базові знання.

Усі розуміють, що військові кафедри військовими кафедрами, але все одно потрібне перенавчання. Четверта хвиля буде по потребі, серед людей, які не мають ніякого досвіду, – сказав Марцінків.

Проте варто наголосити, що слова Марцінківа поки офіційно не підтверджені.

Відповідного указу на сайті президента – немає.

Зараз Україна перебуває на другій хвилі мобілізації.
В Україні є 4 хвилі мобілізації: кого мобілізують

Всього в Україні передбачено чотири хвилі мобілізації. Всі громадяни віком від 18 до 60 років зобов’язані з’явитися за викликом військкомату й стати на облік. Але призову підлягають не всі, а лише необхідна для ЗСУ кількість солдатів.

Перша черга мобілізації – це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили за контрактом або в одній з хвиль мобілізації.

24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, президент Володимир Зеленський підписав указ «Про загальну мобілізацію». 3 березня вийшов Закон ВР «Про мобілізацію». У нашій країні оголошена і проводиться загальна мобілізація протягом 90 діб з дня набрання Указом чинності.

Друга черга – військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Третя черга мобілізації або мобілізаційний резерв – військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу.

Четверта черга або громадський резерв – громадяни, у яких немає вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу.
Хто не підлягає мобілізації в Україні

  • визнані непридатними до служби за рішенням медкомісії;
  • чоловіки й жінки, які були на період військових дій, заброньовані за органами державної влади;
  • батьки трьох і більше дітей;
  • батьки-одинаки й матері-одиначки;
  • батьки дитини з інвалідністю;
  • опікуни дитини-сироти;
  • народний депутат;
  • опікуни недієздатних осіб.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.