Німеччина відмовила Путіну: платити за газ рублями не будуть

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина, незважаючи на вимоги президента РФ Володимира Путіна, не платитиме за газ рублями. Це порушує умови підписаних контрактів.

 

Про це повідомляє видання Politico. “Ми розглянули це, щоб спробувати отримати загальне уявлення. Зараз ми дізналися, що всюди існують фіксовані контракти, які включають валюту, в якій здійснюються платежі”, – сказав він журналістам. І здебільшого це долари чи євро.

Шольц відхилив вимогу Путіна: платити за газ у рублях вони не будуть. При цьому канцлер додав, що, незважаючи на складнощі з економічної ситуації всередині ЄС, санкції проти РФ зберігатимуть. “Ми згодні зберігати санкції стільки, скільки це необхідно, і слідкувати за їхньою ефективністю”, – сказав Шольц. “Ми відреагуємо додатковими санкціями, якщо це стане необхідним”, – додав він, не уточнивши, що може стати приводом для додаткових санкцій.

Важливо також знати:

Путін заявив, що не вважає долар та євро надійними валютами, тому зобов’язав “Газпром” перерахувати всі контракти у рублях;

частина контрактів підписана до 2030 року та оплата в них передбачена у євро та доларах, фактично росіяни хочуть в односторонньому порядку переписати умови;

ЄС на 40% залежить від російського газу, хоч і намагається скоротити частку РФ у своєму імпорті;

Росія постачає 66,7% ($178,1 млрд) всього свого паливно-енергетичного експорту до країн, які запровадили проти неї санкції;

глава українського МЗС закликав не платити за російський газ карбованцями.

Навіщо Путін змушує купувати рублі?

Політичне впливом геть ЄС. Путін намагається показати залежність заходу від енергоресурсів РФ. Змусивши їх купувати рублі, він фактично продемонструє таку залежність.

Унеможливлення майбутніх санкцій. Раніше експосол США в РФ Майкл Макфол пропонував платити за російські газ та нафту на спеціальний рахунок. Кошти з цього рахунку росіяни не могли б витрачати ні на що, окрім критичного імпорту (наприклад, ліків). Якщо Росія змусить купувати рублі, вони отримуватимуть валюту від західних країн і зможуть використати її як завгодно.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...